Siirry pääsisältöön

Dale of Merchants Collection


Dale of Merchants Collection on jatkoa aiemmin ilmestyneille Dale of Merchants 1 & 2 peleille. Dale of Merchants Collection on yhteensopiva aiemmin ilmestyneiden kanssa ja tuo lisää ominaisuuksia tähän hienoon korttipeliin. Aiemmista sarjan peleistä on kirjoittanut mm. Lautapeliopas ja Pöydällä. Tarkoitukseni on esitellä Dale of Merchants Collection pelin sisältöä. Käytän tästä eteenpäin DoMC lyhennettä.

DoMC oli alunperin Kickstarter kampanja ilman scretch goaleja. Toisin sanoen, jälleenmyynti versio on saman kuin Kickstart versio. DoMC on saatavilla hyvin varustelluissa lautapelikaupoissa.

Pelilaatikko on hyvin suunniteltu. Sen sisälle sopii kaikki aiemmat DoM pelit korttisuojitettuina. Mukana on organisointia varten kuvitetut ja nimetyt jakajat. Minun aiempi DoM kokoelma oli epämääräisessä pahvilaatikossa hujan hajan. Nyt olen tyytyväinen kun kaikki on yhdessä siistissä pelilaatikossa. Laatikossa on tilaa on vielä tulevalle Dale of Merchants 3 lisäosalle, josta on vahva vihje mukana tulevassa


DoMC tuo kahdeksan uutta eläinkansaa peliin. Kaiken kaikkiaan eläinkansoja on 21.
DoMC uudet eläinkansat ovat:
  • Enthusiastic Wood Turtles:  nämä kilpikonnat pelaavat tekniikoita suunnitelmiin, jotka voidaan toteuttaa myöhemmin.
  • Fickle Giant Pangolins: jääräpäiset muurahaiskävyt aiheuttavat tuhoa pelaajien sekä käsikorteille että nosto- ja poistopakoille
  • Lively Slender Mongooses: eläinkansa, joka on tehokkaimmillaan päivällä. 
  • Mischievous Tasmanian Devils: paholaismaisia kujeilijoita
  • Stealthy Long-winged Tomb Bats: yötyöläiset tykkää pimeästä
  • Swinding Black-headed Gulls: Lokit haluavat laittaa tunkkeja toisten pelaajien pakkoihin
  • Vigorous Emperor Penguins: pingviinit tuo kylmänviiletä mahdollisuuksia tiukkoihin tilanteisiin.
  • Wealthy Tuataras: rikkaat liskot tuo kolikot mukaan peliin


Mungot ja lepakot tuovat peliin kellon. Aina kun joku pelaajista pelaa kortin tekniikkana, kello nytkähtää eteenpäin. Kello kertoo onko päivä vai yö. Mungojen ja lepakoiden parhaat ominaisuudet riippuvat mikä päiväaika on meneillään. Tuatarat tuovat peliin kolikot, joilla voi maksaa maksuvaliineenä korttienostoon ja joidenkin tekniikoiden toimintojen maksamiseen.

Hahmokortit on iso lisäys Dale of Merchants peliin. Hahmoja on kaikkia 55 erilaiset. Hahmot on jaettu kolmeen ryhmään monimutkaisuuden mukaan. Vihreät ovat helpoimpia pelata, keltaisen keskivaikeita ja punaiset haastavimpia. Hahmoihin liittyy ominaisuuksia, jotka ovat joko passiivisia tai kykyjä. Hahmokortti kertoo milloin ja kuinka monesti kykyä voi käyttää. Hahmoihin voi liittyä erikoiskortteja. Hahmokortti setup kertoo miten nämä otetaan käyttöön.Ansakortit tuo lisää pelaajien välistä interaktiota. Ansakortteja on neljä erilaista ja kaikille pelaajille on samat ansakortit. Pelin alussa valitaan mitkä ansakortit on käytössä. Valitut ansakortit sekoitetaan pelaajien nostopinoihin. Pelaaja voi pelata ansakortin toisen pelaajan poistopinoon. Jos pelaaja nostaa ansakortin, jota hän ei omista, suoritetaan kortin kuvaama hälytystoiminto. Ansakortti palautuu takaisin omistajan nostopinon päällimmäiseksi. DoMC laatikosta löytyy rahatokeneita. Hahmojen käyttävät omia sinisiä tokeneita erilaisten vaikutusten merkitsemiseen.  Dale of Merchants alkaa olla iso peli. Tällä hetkellä 21 eläinkansalla ja kolmella pelaajalla saadaan 5 985 erilaista yhdistelmää. 55 hahmoista saadaan kolmelle pelaajalle 26 235 yhdistelmää. Tällä valikoimalla pelaajille löytyy mieleinen kombinaatio pelata.

Mielestäni Dale of Merchants, kun miettii kaikkia julkaistuja osia, on parhaimmillaan kolmella pelaajalla. Kolmella pelaajalla ansakortit ja häijyt eläinkansat on vähän järkevämpiä, jos joutuu valitsemaan kohteen. Kaikki eläinkansat ei ole kaikkien mieleen, mutta on helppoa se toisella eläinkansalla. Pelin taide miellyttää minun silmää. Taide häviää, kun vuoron aikana miettii pelaanko kortin tekniikkana, käytänkö sitä ostamiseen vai rakennanko kojun. Tämä vuoronaikainen pohdita tekee tästä pelistä hyvän.

Shorty in english: Dale of Merchants Collection brings characters and eight new animal folks into play. Game box offers a you good storage solution for all Dale of Merchants games. Constant thinking how utilize cards on your turn makes excellent game.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ennakkovilkaisu: Jäinen Kuolema - Suomen Talvisota

Jäinen Kuolema - Suomen Talvisota (Freezing Death - Finnish Winter War) on Antti Lehmusjärven ja Olli Kleemolan peli vuosia 1939 - 1940 käytyyn sotaan liittyvistä tapahtumista. Sota käytiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä kestäen kuuluisat 105 päivää. Sota tuli tunnetuksi ankarista talviolosuhteista, josta pelin nimi juontuu. Tänä vuonna, 2019, tulee kuluneeksi 80 vuotta sodan alkamisesta. 
Sain mahdollisuuden pelata tätä peliä yhdessä Todellisuuspaon Kaitsun kanssa. Me molemmat olemme kirjekurssitason kenraaleita, joten sotatoimien oikeellisuutta valvoi pelin toinen suunnittelija Antti. 
Jäinen Kuolema on kahdelle pelaajalle, jossa toinen pelaaja kontrolloi Suomen joukkoja ja toinen pelaaja Neuvostoliiton joukkoja. Neuvostoliiton pelaaja pyrkii voittamaan Suomelta alueita ja Suomen pelaaja pyrkii pitämään alueet itsellään. Suomen pelaaja pyrkii myös edistämään ulkovaltojen interventiota.


Peli kestää kuusi kierrosta jakautuen kahdeksaan vuoroon kummallekin pelaajalle. Kaksi ensimmäistä …

Cafe Boardgame Helsinki - pikaraportti

Kävin pikaisesti kurkkaamassa millainen paikka uuden uutukainen Cafe Boardgame on. Valitettavasti henkilökohtaiset kiireet esti nauttia paikan antimista ja erityisesti peleistä. Juttelin hetken paikkaa pyörittävien Henrin ja Anne-Marin kanssa.

Cafe Boardgame sijaitsee Helsingisssä Eerikinkatu 14 sisäpihalla. Se on toinen lautapelikahvila Suomessa. Taustalla on samoja henkilöitä kuin mitä Tampereen Tarvernalla on. Kahvila on 50 paikkainen eli hieman isompi kuin Taverna. Pelipöytiä on useampaa kokoa alkaen kahden pelaajan pöydistä. Isoin pöytä vetää jopa kymmenen henkeä.

Pelikokoelman koko kirjoitushetkellä BGG:ssä olevan listan mukaan on 117 peliä. Siellä on pelejä klassikoista moderneihin klassikoihin aina tuliteriin peleihin. Mainittakoon shakki, Cosmic Encounter ja Brass: Lancashire. Kokoelma kasvaa, mutta joku raja pitää kokoelman koolle pitää laittaa. "Liian isosta kokoelmasta voi olla hankala löytää sopivaa peliä", Henri pohtii. Pelien esillelaitto on hienosti tehty. H…

Sata sanaa pelistä - Blitzkrieg!

Blitzkrieg! on peli kahdelle pelaajalle, jossa Toisen Maailmansodan näyttämöillä ottavat mittaa toisistaan noin 20 minuutissa. Pelilauta on jakautunut operaatioihin, jotka ovat jakautuneet kampanjaan. Jokaiselle operaatiolle on menestysrata, joka osoittaa osapuolten menestystä operaatiossa. Pelaajat pelaavat tokeneita kampanjoihin ja suorittavat toiminnon, johon token pelattiin ja siirtää markkeria oman puolen suuntaan menestysradalla. Kampanja valmistuessaan pisteytyy ja pisteet saa operaatiota hallitseva pelaaja. Murskavoitto operaatiossa saadaan, jos menestyrata päätyy omaan päätyyn. Tavoitteena on saada 25 tai enemmän pisteitä.Tämä on hyvin nopea ja lähes abstrakti sotapeli. Sisältää sopivasti tuuria ja strategisia päätöksiä saa pohtia kivasti. Peliä on peluutettu pitkän linjan sotapeliharrastajalla, joka sanoi peliä koukuttavaksi.