Siirry pääsisältöön

Dale of Merchants Collection


Dale of Merchants Collection on jatkoa aiemmin ilmestyneille Dale of Merchants 1 & 2 peleille. Dale of Merchants Collection on yhteensopiva aiemmin ilmestyneiden kanssa ja tuo lisää ominaisuuksia tähän hienoon korttipeliin. Aiemmista sarjan peleistä on kirjoittanut mm. Lautapeliopas ja Pöydällä. Tarkoitukseni on esitellä Dale of Merchants Collection pelin sisältöä. Käytän tästä eteenpäin DoMC lyhennettä.

DoMC oli alunperin Kickstarter kampanja ilman scretch goaleja. Toisin sanoen, jälleenmyynti versio on saman kuin Kickstart versio. DoMC on saatavilla hyvin varustelluissa lautapelikaupoissa.

Pelilaatikko on hyvin suunniteltu. Sen sisälle sopii kaikki aiemmat DoM pelit korttisuojitettuina. Mukana on organisointia varten kuvitetut ja nimetyt jakajat. Minun aiempi DoM kokoelma oli epämääräisessä pahvilaatikossa hujan hajan. Nyt olen tyytyväinen kun kaikki on yhdessä siistissä pelilaatikossa. Laatikossa on tilaa on vielä tulevalle Dale of Merchants 3 lisäosalle, josta on vahva vihje mukana tulevassa


DoMC tuo kahdeksan uutta eläinkansaa peliin. Kaiken kaikkiaan eläinkansoja on 21.
DoMC uudet eläinkansat ovat:
  • Enthusiastic Wood Turtles:  nämä kilpikonnat pelaavat tekniikoita suunnitelmiin, jotka voidaan toteuttaa myöhemmin.
  • Fickle Giant Pangolins: jääräpäiset muurahaiskävyt aiheuttavat tuhoa pelaajien sekä käsikorteille että nosto- ja poistopakoille
  • Lively Slender Mongooses: eläinkansa, joka on tehokkaimmillaan päivällä. 
  • Mischievous Tasmanian Devils: paholaismaisia kujeilijoita
  • Stealthy Long-winged Tomb Bats: yötyöläiset tykkää pimeästä
  • Swinding Black-headed Gulls: Lokit haluavat laittaa tunkkeja toisten pelaajien pakkoihin
  • Vigorous Emperor Penguins: pingviinit tuo kylmänviiletä mahdollisuuksia tiukkoihin tilanteisiin.
  • Wealthy Tuataras: rikkaat liskot tuo kolikot mukaan peliin


Mungot ja lepakot tuovat peliin kellon. Aina kun joku pelaajista pelaa kortin tekniikkana, kello nytkähtää eteenpäin. Kello kertoo onko päivä vai yö. Mungojen ja lepakoiden parhaat ominaisuudet riippuvat mikä päiväaika on meneillään. Tuatarat tuovat peliin kolikot, joilla voi maksaa maksuvaliineenä korttienostoon ja joidenkin tekniikoiden toimintojen maksamiseen.

Hahmokortit on iso lisäys Dale of Merchants peliin. Hahmoja on kaikkia 55 erilaiset. Hahmot on jaettu kolmeen ryhmään monimutkaisuuden mukaan. Vihreät ovat helpoimpia pelata, keltaisen keskivaikeita ja punaiset haastavimpia. Hahmoihin liittyy ominaisuuksia, jotka ovat joko passiivisia tai kykyjä. Hahmokortti kertoo milloin ja kuinka monesti kykyä voi käyttää. Hahmoihin voi liittyä erikoiskortteja. Hahmokortti setup kertoo miten nämä otetaan käyttöön.Ansakortit tuo lisää pelaajien välistä interaktiota. Ansakortteja on neljä erilaista ja kaikille pelaajille on samat ansakortit. Pelin alussa valitaan mitkä ansakortit on käytössä. Valitut ansakortit sekoitetaan pelaajien nostopinoihin. Pelaaja voi pelata ansakortin toisen pelaajan poistopinoon. Jos pelaaja nostaa ansakortin, jota hän ei omista, suoritetaan kortin kuvaama hälytystoiminto. Ansakortti palautuu takaisin omistajan nostopinon päällimmäiseksi. DoMC laatikosta löytyy rahatokeneita. Hahmojen käyttävät omia sinisiä tokeneita erilaisten vaikutusten merkitsemiseen.  Dale of Merchants alkaa olla iso peli. Tällä hetkellä 21 eläinkansalla ja kolmella pelaajalla saadaan 5 985 erilaista yhdistelmää. 55 hahmoista saadaan kolmelle pelaajalle 26 235 yhdistelmää. Tällä valikoimalla pelaajille löytyy mieleinen kombinaatio pelata.

Mielestäni Dale of Merchants, kun miettii kaikkia julkaistuja osia, on parhaimmillaan kolmella pelaajalla. Kolmella pelaajalla ansakortit ja häijyt eläinkansat on vähän järkevämpiä, jos joutuu valitsemaan kohteen. Kaikki eläinkansat ei ole kaikkien mieleen, mutta on helppoa se toisella eläinkansalla. Pelin taide miellyttää minun silmää. Taide häviää, kun vuoron aikana miettii pelaanko kortin tekniikkana, käytänkö sitä ostamiseen vai rakennanko kojun. Tämä vuoronaikainen pohdita tekee tästä pelistä hyvän.

Shorty in english: Dale of Merchants Collection brings characters and eight new animal folks into play. Game box offers a you good storage solution for all Dale of Merchants games. Constant thinking how utilize cards on your turn makes excellent game.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Korttikuninkaan tammikuu 2020

Tammikuu 2020 oli minulle pelillisesti hyvin antoisa. Aloitin 20x20 pelihaasteen ja kirjoitin pari raporttia siitä. Pidin peli-illan kotona, kävin pelikerhossa ja uusia pelejä tuli pelattua. Pelikertoja tuli runsaasti tämä kuukauden aikana.

Pelihaaste 20x20
Lyhesti pelihaasteen tilanteesta kirjoitushetkellä: Kaksi peliä pelattu 20 kertaa. Haasteeseen pelattuja pelikertoja on 71 kpl (17.75 %). Tällä tahdilla kesäkuussa on valmista. H-indeksi on noussut lukemaan 10.

Pelipäivä Paimiossa
Pidin pelipäivän, johon kutsuin aiemmin minun luona käyneitä lautapelaajia ja Litsan peliporukkaa. Kaiken kaikkiaan pelaajia oli 11. Hauskaa oli.

Mitä pelipäivänä pelattiin: Red7: tämän pikkunäppärän fillerin opetin kahdelle pelaajalle. Vuorossa olevan pelaajan pitää olla voittamassa peli aina vuoronsa lopussa. Tämän pelin sisäistäminen vaatii muutama pelikerran ennen kuin pelin idea kirkastuu kunnolla. Kaksi kierrosta pelattiin.Pearls: Neljäs pelaaja saapui paikalle juuri kun aloitettiin erää. Tämä on my…

Sata sanaa pelistä - Blitzkrieg!

Blitzkrieg! on peli kahdelle pelaajalle, jossa Toisen Maailmansodan näyttämöillä ottavat mittaa toisistaan noin 20 minuutissa. Pelilauta on jakautunut operaatioihin, jotka ovat jakautuneet kampanjaan. Jokaiselle operaatiolle on menestysrata, joka osoittaa osapuolten menestystä operaatiossa. Pelaajat pelaavat tokeneita kampanjoihin ja suorittavat toiminnon, johon token pelattiin ja siirtää markkeria oman puolen suuntaan menestysradalla. Kampanja valmistuessaan pisteytyy ja pisteet saa operaatiota hallitseva pelaaja. Murskavoitto operaatiossa saadaan, jos menestyrata päätyy omaan päätyyn. Tavoitteena on saada 25 tai enemmän pisteitä.Tämä on hyvin nopea ja lähes abstrakti sotapeli. Sisältää sopivasti tuuria ja strategisia päätöksiä saa pohtia kivasti. Peliä on peluutettu pitkän linjan sotapeliharrastajalla, joka sanoi peliä koukuttavaksi.