Siirry pääsisältöön

Korttikuninkaan tammikuu 2020

Yamatai


Tammikuu 2020 oli minulle pelillisesti hyvin antoisa. Aloitin 20x20 pelihaasteen ja kirjoitin pari raporttia siitä. Pidin peli-illan kotona, kävin pelikerhossa ja uusia pelejä tuli pelattua. Pelikertoja tuli runsaasti tämä kuukauden aikana.

Pelihaaste 20x20


Lyhesti pelihaasteen tilanteesta kirjoitushetkellä: Kaksi peliä pelattu 20 kertaa. Haasteeseen pelattuja pelikertoja on 71 kpl (17.75 %). Tällä tahdilla kesäkuussa on valmista. H-indeksi on noussut lukemaan 10.

Pelipäivä Paimiossa

Shadows over Camelot

Pidin pelipäivän, johon kutsuin aiemmin minun luona käyneitä lautapelaajia ja Litsan peliporukkaa. Kaiken kaikkiaan pelaajia oli 11. Hauskaa oli.

Mitä pelipäivänä pelattiin:
 • Red7: tämän pikkunäppärän fillerin opetin kahdelle pelaajalle. Vuorossa olevan pelaajan pitää olla voittamassa peli aina vuoronsa lopussa. Tämän pelin sisäistäminen vaatii muutama pelikerran ennen kuin pelin idea kirkastuu kunnolla. Kaksi kierrosta pelattiin.
 • Pearls: Neljäs pelaaja saapui paikalle juuri kun aloitettiin erää. Tämä on myös oikein hyvä filleri tai pelipäivän aloittajaksi. Pearls on nopea opettaa ja pelata. 
 • Dungeon Mayhem: Tämä peli kuuluu minun 20x20 haasteen, joten sillä verukkeella sain tämän helpon ja nopean pelin peluutukseen. Peli, jossa elinvoimaisinta lyödään aivan varmasti porukalla.
 • Yamatai:  Tämä niin kaunis Days of Wonderin peli oli pelipäivän ensimmäinen vähän raskaampi peli.
 • The Villagers: Annika toi tämän The Villagers pelin, joka osoittautui Werewolf klooniksi. Itseäni tällaiset pelit ei innosta.
 • Blitzkrieg!: Minä ja Miikka tiputtiin The Villagers pelistä ihan alussa, joten otimme mittaa toisistamme Blitzkriegin kanssa. Toinen Maailmansota 20 minuutissa pitää varsin hyvin kutinsa.
 • Sushi Go Party: Vihdoin pääsin kokeilemaan tätä peliä. Kiva korttidraftauspeli, mutta ei loista maksimi pelaajamäärällä.
 • Welcome to… : Isolla porukalla pelattuna tämän pelin aikana huomaa miten erilailla pelaajat tuskailee talojen numeroinnin kanssa. Pelin Easter Egg Hunt lisäosa oli käytössä. Munien jahtaus toi lisää pohdittavaa.
 • Shadows over Camelot: Tämä oli pelipäivän raskain peli. Minulle jäi hieman kaksijakoinen tunnelma tästä. Teema ihan ok, mutta tosi vähän saa tehdä vuoron aikana.
 • Formula D: Kuudella pelaaja tämä peli parhaimmilla. Vaikka tämä kuuluu kategoriaan heitä ja liiku peleihin, on tämä hauskaa kuudella pelaajalla. 
 • Tides of Time: Minun osalta pelipäivä päättyi tähän peliin.
Lisäksi nämä pelit pelattiin muiden pelien aikana.
 • Kingdomino: Kuningaskunnan rakentelua 7x7 ruudukon variantilla
 • 10 Minute Heist: Näin vain kannen, joten en osaa sanoa juurikaan mitään.
Sushi Go Party

Tammikuun statistiikkaa

Lautapelihaasteen takia pelikertoja tuli oman mittapuun mukaan runsaasti. Kaiken kaikkiaan pelikertoja tuli 94. Pelasin siis keskimäärin noin kolme kertaa per päivä. 

Uusia pelikokemuksia oli kaikkiaan yhdeksän. Nostan tähän yhden: Point Salad. Tästä pelistä tykkäsin kovasti. Tähän mennessä olen pelannut maksimipelaaja määrällä ja kolmella pelaajalla. BGG väittää pelin olevan parhaimmillaan kahdella, joten tämä pitää saada koitettua. Pieni miinus pelille tulee sen setupista, jos pelaajamäärä vaihtuu erien välillä. Eri kasvien lukumäärä pakassa riippuu pelaajien lukumäärästä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sata sanaa pelistä - Hokkaido

Hokkaido on Kalle Malminojan suunnittelema korttipeli, jossa pelaajat laajentavat omaa karttaa. Pelissä jakautuu kahteen vaiheeseen, joissa molemmissa kuusi kierrosta.  Kierroksen aikana pelaajat valitsevat yhtäaikaisesti kortin ja loput kortit annetaan viereiselle pelaajalle joko myötä- tai vastapäivään. Valittu kortti sijoitetaan omalle kartalle rakennussääntöjen mukaan. Näitä on mm. vuoristo  jatkuu vertikaalimaisesti ja vettä ei saa piilottaa. Jos uudessa kortissa on tuotantolaitos, sijoitetaan siihen vastaava kuutio. Pelin aikana kuutiota voi käyttää maanmuokkaukseen. Pelin lopussa voi kuutiota sijoittaa tehtaisiin tuomaan pisteitä. Maa-alueet pisteytetään ja ‘suurimmista kaupungeista pienimmästä’ saa pisteitä. Hokkaido on jatkoa Honshu pelille. Mekaniikassa paljon samaa, mutta uuttakin on. Draftaus on tämän pelin suola.

Cafe Boardgame Helsinki - pikaraportti

Kävin pikaisesti kurkkaamassa millainen paikka uuden uutukainen Cafe Boardgame on. Valitettavasti henkilökohtaiset kiireet esti nauttia paikan antimista ja erityisesti peleistä. Juttelin hetken paikkaa pyörittävien Henrin ja Anne-Marin kanssa.

Cafe Boardgame sijaitsee Helsingisssä Eerikinkatu 14 sisäpihalla. Se on toinen lautapelikahvila Suomessa. Taustalla on samoja henkilöitä kuin mitä Tampereen Tarvernalla on. Kahvila on 50 paikkainen eli hieman isompi kuin Taverna. Pelipöytiä on useampaa kokoa alkaen kahden pelaajan pöydistä. Isoin pöytä vetää jopa kymmenen henkeä.

Pelikokoelman koko kirjoitushetkellä BGG:ssä olevan listan mukaan on 117 peliä. Siellä on pelejä klassikoista moderneihin klassikoihin aina tuliteriin peleihin. Mainittakoon shakki, Cosmic Encounter ja Brass: Lancashire. Kokoelma kasvaa, mutta joku raja pitää kokoelman koolle pitää laittaa. "Liian isosta kokoelmasta voi olla hankala löytää sopivaa peliä", Henri pohtii. Pelien esillelaitto on hienosti tehty. H…

Ennakkovilkaisu: Jäinen Kuolema - Suomen Talvisota

Jäinen Kuolema - Suomen Talvisota (Freezing Death - Finnish Winter War) on Antti Lehmusjärven ja Olli Kleemolan peli vuosia 1939 - 1940 käytyyn sotaan liittyvistä tapahtumista. Sota käytiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä kestäen kuuluisat 105 päivää. Sota tuli tunnetuksi ankarista talviolosuhteista, josta pelin nimi juontuu. Tänä vuonna, 2019, tulee kuluneeksi 80 vuotta sodan alkamisesta. 
Sain mahdollisuuden pelata tätä peliä yhdessä Todellisuuspaon Kaitsun kanssa. Me molemmat olemme kirjekurssitason kenraaleita, joten sotatoimien oikeellisuutta valvoi pelin toinen suunnittelija Antti. 
Jäinen Kuolema on kahdelle pelaajalle, jossa toinen pelaaja kontrolloi Suomen joukkoja ja toinen pelaaja Neuvostoliiton joukkoja. Neuvostoliiton pelaaja pyrkii voittamaan Suomelta alueita ja Suomen pelaaja pyrkii pitämään alueet itsellään. Suomen pelaaja pyrkii myös edistämään ulkovaltojen interventiota.


Peli kestää kuusi kierrosta jakautuen kahdeksaan vuoroon kummallekin pelaajalle. Kaksi ensimmäistä …