Siirry pääsisältöön

Korttikuningas pelailee, vko 44Tällä viikolla, 29.10 - 4.11.2018, tuli pelailtua tavallista vaihtelevammin. Päällimmäisin oli mielessä Pelaajien Valinta finalistipelien peluutus.

Tässä muutama nosto mitä tuli pelattua viikolla.

Blue Lagoon

Blue Lagoon

Pelaajien Valinta Vuoden perhepeli finalisti 2018. Peli on aluehallintaa, settien keräilyä ja reittien rakentelua sisältävä peli. Kaunis Tyynenmeren saarille sijoittuva peli on 2-4 pelaajalle. Säännöt ovat yksinkertaiset ja helposti omaksuttavissa. 

Pelissä pelaajat alkuun tutkivat saaristoa luomalla omilla nappuloilla ketjuja. Pisteitä saa monesta tavoitteesta: vierailemalla saarilla, omien nappuloiden enemmistöstä saarilla, pisin reitti saarien kautta ja kerätyistä esineistä. Peli jakautuu kahteen vaiheeseen: tutkimus- ja asutusvaiheeseen. Tutkimusvaiheessa pelaajat tehkevät pysyviä asutuksia, jota käytetään asutusvaiheen reittien luontiin. 

Peli on toisinaan todella tiukkaa vääntöä, mutta toisinaan peli lässähtää vaiheiden lopussa, kun huomaa, ettei oma peli etene pisteiden osalta - eikä välttämättä kenenkään osalta. Satunnaisuutta tuo esineiden ja toteemien sattumanvarainen sijoittelu pelilaudalle.

Gemblo


Toinen Pelaajien Valinta perhepeli -finalisti 2018. Tämän pelin tavoitteena on sijoittaa kaikki omat laatat kuusikulmion muotoiselle pelilaudalle. Jujuna on että laatta pitää sijoittaa tasan yhden kuusikulmion reunan etäisyydelle omasta laatasta siten, ettei väli ole kokonaisuudessaan estetty toisella värillä. Tästä seuraa, jos väli on estetty kahdella eri värillä, voi pelaaja sijoittaa laatan eli luikahtaa välistä uusille alueille. Peli päättyy, kun kukaan ei pysty sijoittamaan laattoja pelilaudalle. Miinuspisteitä tulee laattojen koon mukaan (laatan kuusikulmioiden lukumäärä). Vähiten miinuspisteitä saanut voittaa pelin.

Peli on hauska 2-6 pelaajan strategiapeli. Kaikkia laattoja on vaikea saada pelattua. Parhaimmillaan tämä peli on kuudella pelaajalla, koska koko pelilauta on käytössä. Muilla pelaajamäärillä osaa pelilaudasta käytetään, joka on hassun oloista.  Pelierät on nopeita. Pelikomponentit on värillistä muovia.

Murder of Crows


Litsan peli-illassa illan viimeisenä tuli pelattua Murder of Crows korttipeliä. Tässä pelissä pelaajan tavoiteena on muodosta sana 'murder' ensimmäisenä. Kortin toiminto tapahtuu, kun kortti pelataan pöydälle. Toiminnot ovat pääsääntöisesti toisiin pelaajiin kohdistuvia kuten korttien ottamista kädestä, tai kortin poistamista pelaajan edestä. Korteissa on myös kuvattu 1 - 3 korppia. Poistamalla kädestään vastaavan korppimäärän sisältävän kortin, pelaaja estää pelatun kortin tapahtuman itseensä. 

Peli on häijy 'siitäs sait' peli, jossa voi vaan odottaa mitä jäynää muut pelaajat tekevät. Pelierät lyhyitä, kun toiminnot oppii ulkoa. Hyvä filleri.

Star Wars RebellionYritin järjestää pelipäivää kavereiden kanssa aiheena Twilight Imperium 4th edition. Aikataulujen yhteensopimattomuus aiheutti ettei riittävästi pelaajia saatu paikalle. Pelikaverin kanssa painuimme toiseen kaukaiseen galaksiin ja pelasimme Star Wars Rebellion peliä Rise of Empire lisäosan kanssa.

Rise of Empire lisäosa tuo mm. 'elokuvamaisen' taistelun peliin. Se on iso parannus, jossa pelaajalla on enemmän valintoja kuinka taisteluissa loppujen lopuksi käy. En pelaa ilman tätä lisäosaa.

Pelikaverini oli ensikertalainen Rebellionin kanssa. Hän pelasi kapinallisten väreissä. Voi sitä voivottelun määrää Imperiumin ylivoiman edessä. Viimeisellä mahdollisella hetkellä Imperium löysi kapinallisten tukikohdan. Kuinka ollakkaan, molempien puolien johtajat olivat paikalla. Lord Palpantine ja Mon Mothma ottivat mittaa toisistaan. Imperiumin noppatuuri ei riittänyt. Kunniakas voitto kapinallisille. Tätä täytyy saada pelattua lisää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cafe Boardgame Helsinki - pikaraportti

Kävin pikaisesti kurkkaamassa millainen paikka uuden uutukainen Cafe Boardgame on. Valitettavasti henkilökohtaiset kiireet esti nauttia paikan antimista ja erityisesti peleistä. Juttelin hetken paikkaa pyörittävien Henrin ja Anne-Marin kanssa.

Cafe Boardgame sijaitsee Helsingisssä Eerikinkatu 14 sisäpihalla. Se on toinen lautapelikahvila Suomessa. Taustalla on samoja henkilöitä kuin mitä Tampereen Tarvernalla on. Kahvila on 50 paikkainen eli hieman isompi kuin Taverna. Pelipöytiä on useampaa kokoa alkaen kahden pelaajan pöydistä. Isoin pöytä vetää jopa kymmenen henkeä.

Pelikokoelman koko kirjoitushetkellä BGG:ssä olevan listan mukaan on 117 peliä. Siellä on pelejä klassikoista moderneihin klassikoihin aina tuliteriin peleihin. Mainittakoon shakki, Cosmic Encounter ja Brass: Lancashire. Kokoelma kasvaa, mutta joku raja pitää kokoelman koolle pitää laittaa. "Liian isosta kokoelmasta voi olla hankala löytää sopivaa peliä", Henri pohtii. Pelien esillelaitto on hienosti tehty. H…

Sata sanaa pelistä - Hokkaido

Hokkaido on Kalle Malminojan suunnittelema korttipeli, jossa pelaajat laajentavat omaa karttaa. Pelissä jakautuu kahteen vaiheeseen, joissa molemmissa kuusi kierrosta.  Kierroksen aikana pelaajat valitsevat yhtäaikaisesti kortin ja loput kortit annetaan viereiselle pelaajalle joko myötä- tai vastapäivään. Valittu kortti sijoitetaan omalle kartalle rakennussääntöjen mukaan. Näitä on mm. vuoristo  jatkuu vertikaalimaisesti ja vettä ei saa piilottaa. Jos uudessa kortissa on tuotantolaitos, sijoitetaan siihen vastaava kuutio. Pelin aikana kuutiota voi käyttää maanmuokkaukseen. Pelin lopussa voi kuutiota sijoittaa tehtaisiin tuomaan pisteitä. Maa-alueet pisteytetään ja ‘suurimmista kaupungeista pienimmästä’ saa pisteitä. Hokkaido on jatkoa Honshu pelille. Mekaniikassa paljon samaa, mutta uuttakin on. Draftaus on tämän pelin suola.

Sata sanaa pelistä - Photosynthesis

Photosynthesis on abstrakti strategiapeli kahdesta neljään pelaajalle. Pelaajat saavat valopisteitäkasvattamistaan puista, jos ne saavat valoa pisteytysvaiheessa. Valopisteillä pelaajat voivat ostaa, kylvää, kasvattaa ja pisteyttää puita. Mitä isompi puu sitä enemmän valopisteitä. Toisaalta mitä isompi puu, sitä pitempi varjo estämässä pienempiä puita saamasta valopisteitä. Kierroksesta toiseen valo tulee eri suunnasta. Elinkaarensa lopussa puun voi pisteyttää, josta saa voittopisteitä riippuen kasvupaikasta.


Photosynthesis on hyvin sujuva ja selkeä peli. Säännöt oppii helposti. Pelikomponentit on kauniita ja teeman mukaisia. Kolmiulotteiset puutokenit on kruunu pelille. Pelissä riittää pohdittavaa ja ajoitukset toiminnoille on keskiössä. Kaunein ja komein puu pitää pisteyttää - kaunis metsä ei tuota voittopisteitä.