Siirry pääsisältöön

Wizard - sääntölyhennelmä


Pelin kuvaus ja tavoite

Wizard on tikkipeli, jossa pelataan useita kierroksia riippuen pelaajamäärästä (3-6 pelaajaa). Ennen kortien pelaamistä pelaajat tekevät tarjouksen kuinka monta tikkiä pelaaja voittaa kierroksen aikana. Kierroksen lopussa pelaajat saavat pisteitä saaduista tikeistä. Miinus pisteitä saa, jos asetettu tarjous ei totetutunut. Bonuspisteitä saa, jos tarjous toteutui.

Peli koostuu useasta kierroksesta, joissa pelaajille jaettavien korttien määrä kasvaa kierroksesta toiseen. Ensimmäisellä yksi kortti, toisella kaksi kortia jne. Viimeisellä kierroksella jaetaan kaikki kortit. Jakamattomat kortit jätetään pinoksi kuvapuoli alaspäin.

Alkuvalmistelut

Yksi pelaajista valitaan luottomieheksi, jonka tehtävä on olla kirjuri ja jakaa kortit. 

Korteista


Kortteja on 60 kappaletta, jotka jakautuvat maittain
  • Ihmiset (sininen)
  • Kääpiöt (punainen)
  • Haltiat (vihreä)
  • Jätit (keltainen)
Kunkin maan vahvint kortti on 13 ja heikoin 1.
Lisäksi on 
  • 4 Velho-korttia (Z -tunnus), jotka on aina valtteja
  • 4 Narri-korttia (N -tunnuts), jotka eivät ole koskaa valtteja ja joiden arvo on aina alle 1.

Korttien jakaminen

Joka kierroksella saadaan erimäärä kortteja (1, 2,...n). Ensimmäisellä kierroksella voi vain voittaa maksimissaa yhden tikin, toisella maximissaan kaksi tikkiä jne. Kortit jaetaan ja loppu pakka jää kuvapuoli alaspäin.

Valtti

Jakamattomien korttien päälimmäinen kortti käännettään osoittamaan valttia. Viimeisellä kierroksella ei ole valttia. 
Jos kortti on Narri, kieroksella ei ole valttia
Jos kortti on Velho, kierroksen valtin valitsee jakaja.

Tarjoukset

Pelaajat tekevät tarjouksen kuinka monta tikkiä voittavat kierroksen aikana. Tarjoukset tehdään järjestyksessä alkaen jakajasta seuraava.

Korttien pelaaminen

Ensimmäisen kortin pelaa jakajasta seuraava vasemmalle. Maapakko! Jos ei voi pelata maata, voi pelata joko valtin tai muuta maata (ei ole valttipakkoa). Velhon tai Narrin voi pelata vaikka sopivaa maata olisi kädessä. 
Suurin kortti voittaa tikin.

Tikin voittaa
  1. ensimmäinen tikkiin pelattu Velho, tai
  2. korkein valtti, tai
  3. korkein ensimmäisenä pelatun maan kortti, jos yhtään valttia tai velhoa ei ole pelattu

Velhon ja Narrin erikoissäännöt

  • Jos tikki avataan Velholla, muut voivat pelata minkä tahansa kortin (ks. kohta 1))
  • Jos tikki avataan Narrilla, seuraava pelaaja voi pelata minkä tahansa kortin. Tämä kortti määrää värin. Narri ei voi koskaan voitta tikkiä (poikkeus: jos tikkiin pelataa vain Narreja, ensimmäinen pelannut Narri voittaa (3 - 4 pelaajaa))

Pisteet

Tikkiensä määrä oikein tarjonnut saa 20p + 10p jokaisesta tikistä. Muussa tapauksessa menettää 10p jokaisesta tikistä joka ylittää tai alittaa tarjouksen.

Kotisääntö: seuraavan kierroksen jakaja on, jolla vähiten pisteitä.

Pelin päättyminen

Peli päättyy sen kierroksen lopussa, jossa kaikki kortit jaettiin (20, 15, 12 tai 10 kierrosta). 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Dungeons&Dragons: Castle Ravenloft - pikasäännöt

Kuva BGG:stä Pelaajat tutkivat luolastoa Castle Ravenloftin alla ja selvittävät skenaario kohtaisen tavoiteen. Peli on yhteistyöpeli ja 1 - 5 pelaajalle. Alkuasetelmasta Valitse skenaario 'Adventure book' lehtisestä. Sekoita 'Monster', 'Encounter' ja 'Treasure' pakat. Pelaajat valitsevat sankarin. Lisäksi pelaajat ottavat sankarin figuurin ja Power kortit.  Jokaiselle pelaajalle jaetaan yksi aarrekortti, kuvapuoli ylöspäin pelaajan eteen. Ota esille kaksi 'Healing surge' laattaa. Nämä laatat ovat yhteisiä pelaajille. Laita 'Start Tile' pöydälle. Muodosta skenaarion ohjeiden mukaan luolastolaattapino. 1) Encouter deck 2) Monster deck 3) Treasure deck, 4) Dungeon tiles 6) Scenario specifics 7) Starting tile 8) Hero cards + power cards 9) Healing surges 10) Hero cards + power cards Luolastolaatat eli 'Dungeon Tiles' Luolastolaatoista muodostuu skenaarion luolasto. Laattaan on kuvattu ruudukko, jota pitk

Korttikuninkaan kooma

On aika aktivoitua, on aika jälleen kirjoittaa. Tämä v***n koronavirus aiheutti lähes täydellisen kirjoituskooman. Tähän koomaan syynä on ammattini hoitajana ja yllättävän syvä huoli tulevaisuudesta. Peli-illat kuihtui kokoon. Edes 20x20 haaste innostanut. Kevät meni lähinnä uppoutuen digitaaliseen maailmaan. Ei kannata syvässä huolen alhossa lojua - vaan pitää aktivoitua. Litsan pelikerhon peli-illat alkoivat syyskuussa pyöriä uudestaan. Kesällä Saartojen kanssa pelailtiin heidän kotona korvike-Litsassa. Korvike-Litsa oli oikein piristävää. Muutaman pienen peli-illan järjestin kesän aikana.   Lautapelailua on ollut aivan liian vähän. Otetaan muutama poiminto vähäisistä peleistä mitä on tullut pelattua kesän aikana. Undaunted: Normandy Pikkuhiljaa on taistelut edenneet Normandiassa. Pelikaverin kanssa olemme todenneet pelin olevan hyvä peli. Pakanrakennus ja -trimmaus Undaunted: Normandyssä toimii loistavasti. Tunnelma pelin aikana on todella kutkuttava: mitä vastustaja saa seuraavalla