Siirry pääsisältöön

Welcome to...

Kansi. Kuva: Timo Lindi


Tervetuloa moderniin bingoon! Olkaa hyvä ja ottaa tästä kuponki ja kynä. Istukaa alas - aloitamme tuota pikaa.

Useat kupongintäyttöpelit tuovat minulle mieleen klassisen bingon modernisoidun variaation. Welcome to… ei ole tässä suhteessa poikkeus. Bingo itsessään on tylsää, jos siihen ei liity uhkapelielementtiä. Miten tehdä kupongintäyttely, joka miellyttää lautapelaajia? Lisätään peliin hirveästi pisteiden hankkimistapoja. Lopussa katsotaan kuka sai parhaat pisteet. Tässä Welcome to… on asian ytimessä.

Pelikierroksen aikana pelaajien valittavana on kolme talonumeroa ja siihen liittyvän toiminnon yhdistelmää. Näistä yhdistelmistä pelaajat valitsevat yhtäaikaisesti jonkun yhdistelmän ja kirjoitavat talonumeron yhteen taloon omalle pisteytyskupongille. Joka kierrokselle käännetään uudet yhdistelmät ja tätä toistetaan kunnes jokin pelin loppuehdoista täyttyy: joku pelaajista saa kaikki talot numeroitua, joku pelaajista saa kaikki asemakaavatavoitteet tehtyä tai joku pelaajista epäonnistuu kolmannen kerran sijoittaa numero pisteytyskupongille.

Talonumeroiden kirjaamiseen on muutama sääntö. Numerot  pitää olla nousevassa järjestyksessä vasemmalta oikealle. Numeroita voi ‘hypätä yli’ eli ‘5’ ja ‘7’ voivat olla vierekkäisiä talonumeroita.

Pisteitä saa monella tavalla. Pisteytyksen pohjana on taloyhtiöt. Taloyhtiöt ovat kahdella aidalla erottettua 1-6 kokoisia talorykelmiä. Taloyhtiö on valmis, kun kaikissa taloyhtiön on numerot. Valmiit taloyhtiöt tuottavat pisteitä loppupisteytyksessä. Lisäksi pisteitä saa rakennetuista uima-altaista, puistoista ja käytetyistä vuokratyöläisistä.

Numero-toiminto yhdistelmiä. Kuva Timo Lindi


Toimintoja on kuusi erilaista. Toiminnon suorittaminen on vapaaehtoista. Pitää muistaa, että pelaan on pitänyt ensiksi kyetä kirjoittamaan talonumero pisteytyskupongille.
  • Maanmittaajalla voidaan lisätä aidan minne tahansa pisteytyskuponkia. Tällöin voi muodostua taloyhtiöistä, valmiita tai keskeneräisiä.
  • Kiinteistövälittäjällä voi nostaa valmiiden taloyhtiöiden pistearvoa.
  • Maisemoijalla voi lisätä kadulle puistoja. Mitä enemmän puistoja samalla kadulla, sitä enemmän pisteitä.
  • Uima-allasvalmistaja lisää uima-altaan samaan taloon, johon talonumero kirjoitettiin ja jos siinä on uima-altaalle paikka. 
  • Vuokratyöläinen voi muuttaa kirjoitettavaa numeroa lisäämällä tai vähentämällä 0, 1 tai 2.
  • ‘Bis’ toiminnolla voi lisätä olemassa olevan talon viereen samannumeroisen talon. Tämän toiminnon käyttäminen tuottaa miinuspisteitä.

Asemakaava kortteja. Kuva Timo Lindi


Asememakaavakortit ovat kaikille pelaajille yhteisiä tavoitteita. Näitä tavoitteita on kolme erilaista, jotka on valittu sattumanvaraisesti pelin alussa. Jos pelaaja täyttää asemakaavan ehdot hän saa siitä pisteitä. Saadut pisteet merkitään pisteytyskuponkiin.  Ensimmäinen ehdot täyttänyt pelaaja saa isommat pisteet. Huomioitava on, että asemakaavaan käytettyä taloyhtiötä ei voi käyttää toiseen asemakaavaan eikä pilkkoa pienemmäksi aidalla.
Vaativampaan pelimuotoon on erilliset asemakaavakortit ja liikenneympyrät. Liikenneympyröiden avulla voi aloittaa uuden kadun. Liikenneympyrän käyttö on rajoitettu kahteen per peli ja se tuottaa miinuspisteitä. Lisäksi pelissä on yksinpeli mahdollisuus. Se on kanssa viihdyttävä, mutta mitä enemmän pelaajia, sitä parempi. Peli skaalautuu äärettömyyttä kohti, koska pelaajien välinen interaktio on lähes olematonta. Tarvitaan vain elämään nähnyt ex-bingokuuluttaja ja jättinäyttö näyttämään numero-toiminto vaihtoehdot. Voittaja saa kolme kahvipakettia. 
 
Pisteytyskuponki. Pelaaja ongelmissa ylärivilla. Tarvitaa 'bis' toiminto, jotta koko rivi saadaan täytetee laillisesti.
Kuva Timo Lindi


Tämä peli on kupongintäyttöpistesalaatti ja hyvä sellainen. Suomenkieliset säännöt ovat pääosin selkeät, mutta muutamassa kohdassa pitää olla tarkkana. Kuten voi arvata, tämä peli aiheuttaa peliporukassa tuskaisia ‘mihin hittoon minä tämän numeron laitan’ kaltaisia huudahduksia. Pienenä miinuksena sanoisin tämän pelin ‘tuhlaavaa’ mallia. Mistä minä saan kauniita pistekuponkivihkosia vuosikymmenen päästä? Toki aina voi laminoida. Uuden kupongin tulostaminen itse on vaihtoehto, mutta samaa ‘tuhlaavaa’ mallia. Tämä ‘tuhlaava’ malli on vaivannut minua jo Yatsista asti.
  
Apulappuja.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sata sanaa pelistä - Hokkaido

Hokkaido on Kalle Malminojan suunnittelema korttipeli, jossa pelaajat laajentavat omaa karttaa. Pelissä jakautuu kahteen vaiheeseen, joissa molemmissa kuusi kierrosta.  Kierroksen aikana pelaajat valitsevat yhtäaikaisesti kortin ja loput kortit annetaan viereiselle pelaajalle joko myötä- tai vastapäivään. Valittu kortti sijoitetaan omalle kartalle rakennussääntöjen mukaan. Näitä on mm. vuoristo  jatkuu vertikaalimaisesti ja vettä ei saa piilottaa. Jos uudessa kortissa on tuotantolaitos, sijoitetaan siihen vastaava kuutio. Pelin aikana kuutiota voi käyttää maanmuokkaukseen. Pelin lopussa voi kuutiota sijoittaa tehtaisiin tuomaan pisteitä. Maa-alueet pisteytetään ja ‘suurimmista kaupungeista pienimmästä’ saa pisteitä. Hokkaido on jatkoa Honshu pelille. Mekaniikassa paljon samaa, mutta uuttakin on. Draftaus on tämän pelin suola.

Korttikuningas pelailee, vko 44

Tällä viikolla, 29.10 - 4.11.2018, tuli pelailtua tavallista vaihtelevammin. Päällimmäisin oli mielessä Pelaajien Valinta finalistipelien peluutus.

Tässä muutama nosto mitä tuli pelattua viikolla.

Blue Lagoon
Pelaajien Valinta Vuoden perhepeli finalisti 2018. Peli on aluehallintaa, settien keräilyä ja reittien rakentelua sisältävä peli. Kaunis Tyynenmeren saarille sijoittuva peli on 2-4 pelaajalle. Säännöt ovat yksinkertaiset ja helposti omaksuttavissa. 
Pelissä pelaajat alkuun tutkivat saaristoa luomalla omilla nappuloilla ketjuja. Pisteitä saa monesta tavoitteesta: vierailemalla saarilla, omien nappuloiden enemmistöstä saarilla, pisin reitti saarien kautta ja kerätyistä esineistä. Peli jakautuu kahteen vaiheeseen: tutkimus- ja asutusvaiheeseen. Tutkimusvaiheessa pelaajat tehkevät pysyviä asutuksia, jota käytetään asutusvaiheen reittien luontiin. 
Peli on toisinaan todella tiukkaa vääntöä, mutta toisinaan peli lässähtää vaiheiden lopussa, kun huomaa, ettei oma peli etene pisteiden o…

Cafe Boardgame Helsinki - pikaraportti

Kävin pikaisesti kurkkaamassa millainen paikka uuden uutukainen Cafe Boardgame on. Valitettavasti henkilökohtaiset kiireet esti nauttia paikan antimista ja erityisesti peleistä. Juttelin hetken paikkaa pyörittävien Henrin ja Anne-Marin kanssa.

Cafe Boardgame sijaitsee Helsingisssä Eerikinkatu 14 sisäpihalla. Se on toinen lautapelikahvila Suomessa. Taustalla on samoja henkilöitä kuin mitä Tampereen Tarvernalla on. Kahvila on 50 paikkainen eli hieman isompi kuin Taverna. Pelipöytiä on useampaa kokoa alkaen kahden pelaajan pöydistä. Isoin pöytä vetää jopa kymmenen henkeä.

Pelikokoelman koko kirjoitushetkellä BGG:ssä olevan listan mukaan on 117 peliä. Siellä on pelejä klassikoista moderneihin klassikoihin aina tuliteriin peleihin. Mainittakoon shakki, Cosmic Encounter ja Brass: Lancashire. Kokoelma kasvaa, mutta joku raja pitää kokoelman koolle pitää laittaa. "Liian isosta kokoelmasta voi olla hankala löytää sopivaa peliä", Henri pohtii. Pelien esillelaitto on hienosti tehty. H…