Siirry pääsisältöön

Vedetään laamaa!

Kuva BGG. Valkoiset pelimerkit on 1p ja mustat 10p
L.A.M.A. on Rainer Knizia pikkunäppärä korttipeli 2-6 pelaajalle, jossa on tarkoitus päästä korteista eroon mahdollisimman nopeasti. Pakassa 56 korttia, joka koostuu numeroiduista kortiesta 1-6 ja laamakorteista, joita kaikkia kahdeksan kappaletta. Pelaajille jaetaan kuusi korttia ja nostopakan päälimmäinen kortti käännetään poistopakkaan aloituskortiksi. Vuorollaan pelaaja joko pelaa kortin, nostaa kortin tai lopettaa pelaamisen.

Pelaaja voi pelata kortin, joka on saman numeroarvoinen tai yhden isompi kuin poistopakan päällimmäinen kortti. Kuutosen päälle voi pelata laamakortin ja laamakortin päälle voi pelata ykkösen. Jos ei pysty tai ei halua pelata korttia, voi nostaa kortin nostopakasta. Vuorollaan pelaaja voi lopetta pelaamisen laittamalla kortit sivuun, jotka ovat miinuspisteitä kun peli loppuu.

Peli loppuu kun 1) joku pelaajista pääsee eroon kaikista korteista tai 2) kaikki ovat lopettaneet pelaamisen. Jos jäljellä on vain yksi pelaaja, joka ei ole lopettanut vielä, voi hän jatkaa pelaamista. Tällöin hän ei voi nostaa kortteja nostopakasta. Nostopinon loppuessa, poistopinoa ei sekoiteta uudeksi nostopinoksi. Tällöin pelaaja(t) voi pelata kortin tai lopettaa.

Käteen jääneistä korteista tulee miinuspisteitä, mutta vain kerran per numero. Laamakortti on arvoltaan 10 pistettä. Esim. miinuspisteet korteista 1, 2, 2, 3, 3 on kuusi pistettä. Pistelaskussa käytetää pelimerkkejä, joiden arvo 1 tai 10.  Pelimerkkejä voi vaihtaa miten haluaa, esim. yksitoista 1p pelimerkkiä -> 10p ja 1p pelimerkeiksi. Jos onnistuu pääsemään eroon kaikista korteista voi poistaa yhden pelimerkin kokoelmastaan.

Peliä pelataan kunnes joku pelaajista saavuttaa vähitään 40 pistettä. Vähiten pisteitä kerännyt on voittaja.

Mitä, ei ole saatavilla?

Ei hätää! Tämä peli on helppo tehdä itse. Vaihtoehtoja on useita. Alla muutama ehdotus:
  • Ota ässät(ykkönen), 2-6 kortit ja kympit kahdesta korttipakasta ja sekoita yhteen. Pidä loput kortit hyvässä tallessa. 
  • Ota Phase10 pelistä kortit 1-6 ja jokerikortit(laama) ja sekoita yhteen. Loput kortit voi polttaa.
  • Ota UNO pakasta 1-6 kortteja kahdeksan kappaletta kutakin ja kahdeksan esim. ohituskorttia (laama). Sekoita yhteen. Liimaa loput kortit  yhteen ja käytä näppäränä stressileluna.
Pisteytykseen voi käyttää pokeripelimerkkejä, kahta 10-sivusta noppaa per pelaaja tai mitä tahansa sopivaksi katsomaasi menetelmää.

Phase 10 on muuttunut laamaksi. Kuva Timo Lindi.

Lyhyt arvio:

Tämä on nopeasti pelatavisssa oleva filleripeli. Tuurilla on iso merkitys miten kortteja tulee. Mitä enemmän kortteja on pelattu poistopinoon, sitä paremmin tietää mitä kortteja muilla on. Hilpeitä hetkiä tulee kun kaksi pelaajaa on jäljellä. Toisella 10 korttia kädessä ja toinen lopettaa. Todennäköisesti jäljelle jääneelle pelaajalle jää miinuspisteitä, mutta on mahdollista, että hän voi pelata kaikki kortit. Tämä laama ei sylje.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sata sanaa pelistä - Hokkaido

Hokkaido on Kalle Malminojan suunnittelema korttipeli, jossa pelaajat laajentavat omaa karttaa. Pelissä jakautuu kahteen vaiheeseen, joissa molemmissa kuusi kierrosta.  Kierroksen aikana pelaajat valitsevat yhtäaikaisesti kortin ja loput kortit annetaan viereiselle pelaajalle joko myötä- tai vastapäivään. Valittu kortti sijoitetaan omalle kartalle rakennussääntöjen mukaan. Näitä on mm. vuoristo  jatkuu vertikaalimaisesti ja vettä ei saa piilottaa. Jos uudessa kortissa on tuotantolaitos, sijoitetaan siihen vastaava kuutio. Pelin aikana kuutiota voi käyttää maanmuokkaukseen. Pelin lopussa voi kuutiota sijoittaa tehtaisiin tuomaan pisteitä. Maa-alueet pisteytetään ja ‘suurimmista kaupungeista pienimmästä’ saa pisteitä. Hokkaido on jatkoa Honshu pelille. Mekaniikassa paljon samaa, mutta uuttakin on. Draftaus on tämän pelin suola.

Cafe Boardgame Helsinki - pikaraportti

Kävin pikaisesti kurkkaamassa millainen paikka uuden uutukainen Cafe Boardgame on. Valitettavasti henkilökohtaiset kiireet esti nauttia paikan antimista ja erityisesti peleistä. Juttelin hetken paikkaa pyörittävien Henrin ja Anne-Marin kanssa.

Cafe Boardgame sijaitsee Helsingisssä Eerikinkatu 14 sisäpihalla. Se on toinen lautapelikahvila Suomessa. Taustalla on samoja henkilöitä kuin mitä Tampereen Tarvernalla on. Kahvila on 50 paikkainen eli hieman isompi kuin Taverna. Pelipöytiä on useampaa kokoa alkaen kahden pelaajan pöydistä. Isoin pöytä vetää jopa kymmenen henkeä.

Pelikokoelman koko kirjoitushetkellä BGG:ssä olevan listan mukaan on 117 peliä. Siellä on pelejä klassikoista moderneihin klassikoihin aina tuliteriin peleihin. Mainittakoon shakki, Cosmic Encounter ja Brass: Lancashire. Kokoelma kasvaa, mutta joku raja pitää kokoelman koolle pitää laittaa. "Liian isosta kokoelmasta voi olla hankala löytää sopivaa peliä", Henri pohtii. Pelien esillelaitto on hienosti tehty. H…

Ennakkovilkaisu: Jäinen Kuolema - Suomen Talvisota

Jäinen Kuolema - Suomen Talvisota (Freezing Death - Finnish Winter War) on Antti Lehmusjärven ja Olli Kleemolan peli vuosia 1939 - 1940 käytyyn sotaan liittyvistä tapahtumista. Sota käytiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä kestäen kuuluisat 105 päivää. Sota tuli tunnetuksi ankarista talviolosuhteista, josta pelin nimi juontuu. Tänä vuonna, 2019, tulee kuluneeksi 80 vuotta sodan alkamisesta. 
Sain mahdollisuuden pelata tätä peliä yhdessä Todellisuuspaon Kaitsun kanssa. Me molemmat olemme kirjekurssitason kenraaleita, joten sotatoimien oikeellisuutta valvoi pelin toinen suunnittelija Antti. 
Jäinen Kuolema on kahdelle pelaajalle, jossa toinen pelaaja kontrolloi Suomen joukkoja ja toinen pelaaja Neuvostoliiton joukkoja. Neuvostoliiton pelaaja pyrkii voittamaan Suomelta alueita ja Suomen pelaaja pyrkii pitämään alueet itsellään. Suomen pelaaja pyrkii myös edistämään ulkovaltojen interventiota.


Peli kestää kuusi kierrosta jakautuen kahdeksaan vuoroon kummallekin pelaajalle. Kaksi ensimmäistä …