Siirry pääsisältöön

Korttikuninkaan 20x20 haaste: Raportti #1

Tilanne

Korttikuninkaan 20x20 haaste on edennyt ensimmäiseen raportoitavaan vaiheeseen. Tilanne on tällä hetkellä:
  • 1 peli pelattu 20 kertaa (5% tavoitteesta).
  • Haasteeseen laskettuja pelikertoja tähän mennessä 35 (8.75% tavoitteesta).
Haasteeseen pelatuja pelejä (5):
  • Mr. Cabbagehead's Garden
  • Cloudspire
  • Blitzkrieg!
  • Palm Island
  • Dungeon Mayheim
Tämä lista todennäköisesti elää.

Mr. Cabbagehead's Garden


Tämä peli oli ensimmäinen peli, jolla pelasin 20 kertaa haastetta varten. Kaikki pelikerrat olivat soolopelejä. Oli oikein kivan huomata, että loppua kohden pisteet tuntuivat paranevan.

Mr. Cabbageheads's Garden on 1-2 pelaajan peli. Alunperin peli oli soolopeli, mutta Kickstarter kampanjan myötä siihen tuli mukaan kahden pelaajan variantti. Tämä näkyy hyvin ohjekirjassa. Ensiksi selitetään soolosäännöt ja sitten vasta kahden pelaajan säännöt. 

Pelin tavoitteena on rakentaa kasvimaa maksimissaan kolmeen riviin ja kuuteen sarakkeeseen. Pisteitä saadaan vierekkäisistä samanlaisista kasvikorteista ja saavutuksista, jos ehdot täyttyvät. Kasvikortteja on 45 jakautuen yhdeksään eri kasviin. Eri kasveja on eri lukumäärä. Alussa kasvikortit jaetaan kolmeen 15 kortin pinoihin. Jokaisen pinon alle tulee 'Lomalla' kortti. Nämä kolme pinoa yhdistetään yhdeksi nostopinoksi. Lisäksi peliin valitaan neljä naapuria, jotka kateuksissaan yrittävät turmella pelaajan kasvimaata. Jokaista naapuria kohden on kuusi tokenia, jotka laitetaan pussiin. Pelaaja saa vielä kolme mehiläistä ja pelissä on mukana mehiläispesä, jonne laitetta loput kolme mehiläistä.Peli jakautuu kierroksiin ja jokaisen viiden kierroksen jälkeen on 'loma', josta on muistuttamassa 'Lomalla' kortti. Kierroksen alussa nostetaan kolme kasvikorttia, joista pelaaja istuttaa yhden kasvimaalleen. Vasemmanpuolimmaisin kasvikortti maksaa yhden mehiläisen, joka menee mehiläispesään. Keskimmäinen kasvikortti ei maksa mitään. Oikeanpuolimmaisesta kasvikortista saa yhden mehiläisen mehiläispesästä. Valitun kasvikortin voi sijoittaa mihin tahansa vapaaseen paikkaan kasvimaalla. Valittu kasvikortti voi myös korvata aiemmin istutetun kortin, mutta se tuo miinuspisteitä. Jäljelle jääneistä kahdesta kortista, jonka korttinumero on suurempi, ilmaisee kuinka monta naapuritokenia nostetaan pussista. Nostetut tokenit sijoitetaan naapurilaatan päälle.

Joka viidennen kierroksen jälkeen, kun pelaaja on 'lomalla', naapurit tulevat kateuden puuskissaan turmelemaan kasvimaan. Se naapuri, jonka tokeneita on nostettu eniten, toteuttaa suunnitelmansa. Tämä yleensä poistaa jonkun kortin pois kasvimaalta. Tasatilanteessa kukaan naapureista ei tule kasvimaalle terrorisoimaan. 

Kun kaikki kortit on nostettu, viimeinen kasvikortti on istutettu ja viimeinen naapurihäirikkö on käynyt kasvimaalla, lasketaan pisteet. Pisteitä saa kortin arvon mukaan, jos se on samanlaisen kortin vieressä. Lisäpisteita saa tavoitteiden onnistumisesta, joita on useita. Esimerkiksi, jos onnistuu saamaan viisi samaa kasvia kasvimaalle tai yhdellä rivillä on kuusi erilaista kasvia.


Peli on kaunis kirjoittajan mielestä. Tämä oli yksi syy miksi aikoinaan tuin Kickstarter kampanjaa. Pelin graafinen ilme on hyvin retrohenkinen. Kuvissa on 1800-luvun tyylisiä brittiläisiä postikorttikuvia. Peli 

Paikoin naapurilaattojen tekstien pienuus harmittaa. Pelin alussa pitää lajitella naapuritokenit pussiin. Tämä vei yllättävän paljon aikaa suhteessa pelin kestoon. Korjasin tämän geneerisillä pokerichipeillä. Kuusi kappaletta neljässä eri värissä ja vielä yhdet jokaista väriä merkitsemään naapureita. Itse pelaaminen nopeaa. Muutaman erän pelaa sujuvasti peräkkäin.

Kaksipelinä olen pelannut muutaman kerran. Pelinä se juurikaan poikkea soolopelistä, mutta siinä joutuu tarkkailemaan myös vastustajan kasvimaata. Analysointiin voi mennä aikaa. Kaksinpeli ei ole kaikkien mieleen.

Erään pelin lopputilanne ja pelissä olleet naapurilaatat.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Korttikuninkaan tammikuu 2020

Tammikuu 2020 oli minulle pelillisesti hyvin antoisa. Aloitin 20x20 pelihaasteen ja kirjoitin pari raporttia siitä. Pidin peli-illan kotona, kävin pelikerhossa ja uusia pelejä tuli pelattua. Pelikertoja tuli runsaasti tämä kuukauden aikana.

Pelihaaste 20x20
Lyhesti pelihaasteen tilanteesta kirjoitushetkellä: Kaksi peliä pelattu 20 kertaa. Haasteeseen pelattuja pelikertoja on 71 kpl (17.75 %). Tällä tahdilla kesäkuussa on valmista. H-indeksi on noussut lukemaan 10.

Pelipäivä Paimiossa
Pidin pelipäivän, johon kutsuin aiemmin minun luona käyneitä lautapelaajia ja Litsan peliporukkaa. Kaiken kaikkiaan pelaajia oli 11. Hauskaa oli.

Mitä pelipäivänä pelattiin: Red7: tämän pikkunäppärän fillerin opetin kahdelle pelaajalle. Vuorossa olevan pelaajan pitää olla voittamassa peli aina vuoronsa lopussa. Tämän pelin sisäistäminen vaatii muutama pelikerran ennen kuin pelin idea kirkastuu kunnolla. Kaksi kierrosta pelattiin.Pearls: Neljäs pelaaja saapui paikalle juuri kun aloitettiin erää. Tämä on my…

Sata sanaa pelistä - Blitzkrieg!

Blitzkrieg! on peli kahdelle pelaajalle, jossa Toisen Maailmansodan näyttämöillä ottavat mittaa toisistaan noin 20 minuutissa. Pelilauta on jakautunut operaatioihin, jotka ovat jakautuneet kampanjaan. Jokaiselle operaatiolle on menestysrata, joka osoittaa osapuolten menestystä operaatiossa. Pelaajat pelaavat tokeneita kampanjoihin ja suorittavat toiminnon, johon token pelattiin ja siirtää markkeria oman puolen suuntaan menestysradalla. Kampanja valmistuessaan pisteytyy ja pisteet saa operaatiota hallitseva pelaaja. Murskavoitto operaatiossa saadaan, jos menestyrata päätyy omaan päätyyn. Tavoitteena on saada 25 tai enemmän pisteitä.Tämä on hyvin nopea ja lähes abstrakti sotapeli. Sisältää sopivasti tuuria ja strategisia päätöksiä saa pohtia kivasti. Peliä on peluutettu pitkän linjan sotapeliharrastajalla, joka sanoi peliä koukuttavaksi.Dale of Merchants Collection

Dale of Merchants Collection on jatkoa aiemmin ilmestyneille Dale of Merchants 1 & 2 peleille. Dale of Merchants Collection on yhteensopiva aiemmin ilmestyneiden kanssa ja tuo lisää ominaisuuksia tähän hienoon korttipeliin. Aiemmista sarjan peleistä on kirjoittanut mm. Lautapeliopas ja Pöydällä. Tarkoitukseni on esitellä Dale of Merchants Collection pelin sisältöä. Käytän tästä eteenpäin DoMC lyhennettä.

DoMC oli alunperin Kickstarter kampanja ilman scretch goaleja. Toisin sanoen, jälleenmyynti versio on saman kuin Kickstart versio. DoMC on saatavilla hyvin varustelluissa lautapelikaupoissa.

Pelilaatikko on hyvin suunniteltu. Sen sisälle sopii kaikki aiemmat DoM pelit korttisuojitettuina. Mukana on organisointia varten kuvitetut ja nimetyt jakajat. Minun aiempi DoM kokoelma oli epämääräisessä pahvilaatikossa hujan hajan. Nyt olen tyytyväinen kun kaikki on yhdessä siistissä pelilaatikossa. Laatikossa on tilaa on vielä tulevalle Dale of Merchants 3 lisäosalle, josta on vahva vihje …