Siirry pääsisältöön

Korttikuninkaan 20x20 haaste: Raportti #1

Tilanne

Korttikuninkaan 20x20 haaste on edennyt ensimmäiseen raportoitavaan vaiheeseen. Tilanne on tällä hetkellä:
  • 1 peli pelattu 20 kertaa (5% tavoitteesta).
  • Haasteeseen laskettuja pelikertoja tähän mennessä 35 (8.75% tavoitteesta).
Haasteeseen pelatuja pelejä (5):
  • Mr. Cabbagehead's Garden
  • Cloudspire
  • Blitzkrieg!
  • Palm Island
  • Dungeon Mayheim
Tämä lista todennäköisesti elää.

Mr. Cabbagehead's Garden


Tämä peli oli ensimmäinen peli, jolla pelasin 20 kertaa haastetta varten. Kaikki pelikerrat olivat soolopelejä. Oli oikein kivan huomata, että loppua kohden pisteet tuntuivat paranevan.

Mr. Cabbageheads's Garden on 1-2 pelaajan peli. Alunperin peli oli soolopeli, mutta Kickstarter kampanjan myötä siihen tuli mukaan kahden pelaajan variantti. Tämä näkyy hyvin ohjekirjassa. Ensiksi selitetään soolosäännöt ja sitten vasta kahden pelaajan säännöt. 

Pelin tavoitteena on rakentaa kasvimaa maksimissaan kolmeen riviin ja kuuteen sarakkeeseen. Pisteitä saadaan vierekkäisistä samanlaisista kasvikorteista ja saavutuksista, jos ehdot täyttyvät. Kasvikortteja on 45 jakautuen yhdeksään eri kasviin. Eri kasveja on eri lukumäärä. Alussa kasvikortit jaetaan kolmeen 15 kortin pinoihin. Jokaisen pinon alle tulee 'Lomalla' kortti. Nämä kolme pinoa yhdistetään yhdeksi nostopinoksi. Lisäksi peliin valitaan neljä naapuria, jotka kateuksissaan yrittävät turmella pelaajan kasvimaata. Jokaista naapuria kohden on kuusi tokenia, jotka laitetaan pussiin. Pelaaja saa vielä kolme mehiläistä ja pelissä on mukana mehiläispesä, jonne laitetta loput kolme mehiläistä.Peli jakautuu kierroksiin ja jokaisen viiden kierroksen jälkeen on 'loma', josta on muistuttamassa 'Lomalla' kortti. Kierroksen alussa nostetaan kolme kasvikorttia, joista pelaaja istuttaa yhden kasvimaalleen. Vasemmanpuolimmaisin kasvikortti maksaa yhden mehiläisen, joka menee mehiläispesään. Keskimmäinen kasvikortti ei maksa mitään. Oikeanpuolimmaisesta kasvikortista saa yhden mehiläisen mehiläispesästä. Valitun kasvikortin voi sijoittaa mihin tahansa vapaaseen paikkaan kasvimaalla. Valittu kasvikortti voi myös korvata aiemmin istutetun kortin, mutta se tuo miinuspisteitä. Jäljelle jääneistä kahdesta kortista, jonka korttinumero on suurempi, ilmaisee kuinka monta naapuritokenia nostetaan pussista. Nostetut tokenit sijoitetaan naapurilaatan päälle.

Joka viidennen kierroksen jälkeen, kun pelaaja on 'lomalla', naapurit tulevat kateuden puuskissaan turmelemaan kasvimaan. Se naapuri, jonka tokeneita on nostettu eniten, toteuttaa suunnitelmansa. Tämä yleensä poistaa jonkun kortin pois kasvimaalta. Tasatilanteessa kukaan naapureista ei tule kasvimaalle terrorisoimaan. 

Kun kaikki kortit on nostettu, viimeinen kasvikortti on istutettu ja viimeinen naapurihäirikkö on käynyt kasvimaalla, lasketaan pisteet. Pisteitä saa kortin arvon mukaan, jos se on samanlaisen kortin vieressä. Lisäpisteita saa tavoitteiden onnistumisesta, joita on useita. Esimerkiksi, jos onnistuu saamaan viisi samaa kasvia kasvimaalle tai yhdellä rivillä on kuusi erilaista kasvia.


Peli on kaunis kirjoittajan mielestä. Tämä oli yksi syy miksi aikoinaan tuin Kickstarter kampanjaa. Pelin graafinen ilme on hyvin retrohenkinen. Kuvissa on 1800-luvun tyylisiä brittiläisiä postikorttikuvia. Peli 

Paikoin naapurilaattojen tekstien pienuus harmittaa. Pelin alussa pitää lajitella naapuritokenit pussiin. Tämä vei yllättävän paljon aikaa suhteessa pelin kestoon. Korjasin tämän geneerisillä pokerichipeillä. Kuusi kappaletta neljässä eri värissä ja vielä yhdet jokaista väriä merkitsemään naapureita. Itse pelaaminen nopeaa. Muutaman erän pelaa sujuvasti peräkkäin.

Kaksipelinä olen pelannut muutaman kerran. Pelinä se juurikaan poikkea soolopelistä, mutta siinä joutuu tarkkailemaan myös vastustajan kasvimaata. Analysointiin voi mennä aikaa. Kaksinpeli ei ole kaikkien mieleen.

Erään pelin lopputilanne ja pelissä olleet naapurilaatat.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ennakkovilkaisu: Jäinen Kuolema - Suomen Talvisota

Jäinen Kuolema - Suomen Talvisota (Freezing Death - Finnish Winter War) on Antti Lehmusjärven ja Olli Kleemolan peli vuosia 1939 - 1940 käytyyn sotaan liittyvistä tapahtumista. Sota käytiin Suomen ja Neuvostoliiton välillä kestäen kuuluisat 105 päivää. Sota tuli tunnetuksi ankarista talviolosuhteista, josta pelin nimi juontuu. Tänä vuonna, 2019, tulee kuluneeksi 80 vuotta sodan alkamisesta. 
Sain mahdollisuuden pelata tätä peliä yhdessä Todellisuuspaon Kaitsun kanssa. Me molemmat olemme kirjekurssitason kenraaleita, joten sotatoimien oikeellisuutta valvoi pelin toinen suunnittelija Antti. 
Jäinen Kuolema on kahdelle pelaajalle, jossa toinen pelaaja kontrolloi Suomen joukkoja ja toinen pelaaja Neuvostoliiton joukkoja. Neuvostoliiton pelaaja pyrkii voittamaan Suomelta alueita ja Suomen pelaaja pyrkii pitämään alueet itsellään. Suomen pelaaja pyrkii myös edistämään ulkovaltojen interventiota.


Peli kestää kuusi kierrosta jakautuen kahdeksaan vuoroon kummallekin pelaajalle. Kaksi ensimmäistä …

Cafe Boardgame Helsinki - pikaraportti

Kävin pikaisesti kurkkaamassa millainen paikka uuden uutukainen Cafe Boardgame on. Valitettavasti henkilökohtaiset kiireet esti nauttia paikan antimista ja erityisesti peleistä. Juttelin hetken paikkaa pyörittävien Henrin ja Anne-Marin kanssa.

Cafe Boardgame sijaitsee Helsingisssä Eerikinkatu 14 sisäpihalla. Se on toinen lautapelikahvila Suomessa. Taustalla on samoja henkilöitä kuin mitä Tampereen Tarvernalla on. Kahvila on 50 paikkainen eli hieman isompi kuin Taverna. Pelipöytiä on useampaa kokoa alkaen kahden pelaajan pöydistä. Isoin pöytä vetää jopa kymmenen henkeä.

Pelikokoelman koko kirjoitushetkellä BGG:ssä olevan listan mukaan on 117 peliä. Siellä on pelejä klassikoista moderneihin klassikoihin aina tuliteriin peleihin. Mainittakoon shakki, Cosmic Encounter ja Brass: Lancashire. Kokoelma kasvaa, mutta joku raja pitää kokoelman koolle pitää laittaa. "Liian isosta kokoelmasta voi olla hankala löytää sopivaa peliä", Henri pohtii. Pelien esillelaitto on hienosti tehty. H…

Sata sanaa pelistä - Blitzkrieg!

Blitzkrieg! on peli kahdelle pelaajalle, jossa Toisen Maailmansodan näyttämöillä ottavat mittaa toisistaan noin 20 minuutissa. Pelilauta on jakautunut operaatioihin, jotka ovat jakautuneet kampanjaan. Jokaiselle operaatiolle on menestysrata, joka osoittaa osapuolten menestystä operaatiossa. Pelaajat pelaavat tokeneita kampanjoihin ja suorittavat toiminnon, johon token pelattiin ja siirtää markkeria oman puolen suuntaan menestysradalla. Kampanja valmistuessaan pisteytyy ja pisteet saa operaatiota hallitseva pelaaja. Murskavoitto operaatiossa saadaan, jos menestyrata päätyy omaan päätyyn. Tavoitteena on saada 25 tai enemmän pisteitä.Tämä on hyvin nopea ja lähes abstrakti sotapeli. Sisältää sopivasti tuuria ja strategisia päätöksiä saa pohtia kivasti. Peliä on peluutettu pitkän linjan sotapeliharrastajalla, joka sanoi peliä koukuttavaksi.