Siirry pääsisältöön

Korttikuninkaan 50x2 haaste, osa 1

Korttikuninkaan vuoden 2018 haasteena on pelata 50 eri peliä vähintään kaksi kertaa. Peluutuksella ei ole jäjestystä. Mitä tulee pelattua riippu mielihaluista ja peliporukasta.

Yllätten ensimmäisen kohdan haasteessa täytti peli nimeltä Tavern Masters, jota pelasimme loppiasena ystävän kanssa. Minulla ei ollut mitään tietoa tästä. Tunnelmallisen näköien pelilaatikko herätti mielenkiinnon heti. Erityisen hienoja olivat metallikolikot, jotka ovat todella isoja ja painavia. Mukana oli Dirty Deeds ja Games of Chance lisäosat.

Tavern Masters. Kuva: Timo Lindi

Tavern Masters on kevyt korttivetoinen koneistonkehityspeli, jossa pelaajat majatalon omistajina kehittävät majataloaan houkuttelevammaksi vierailijoiden houkuttelemiseksi. Alussa, kun ensimmäiset kortit jaetaan, on pelin ainut draftaus. Tässä vaiheessa on mahdollista hieman päättää tuleva strategiaan, joka tosin riippuu täysin korttituurista. Peli jakautuu kolmeen vaiheeseen: päivä- , yö- ja 'tilin laskeminen' vaihe. peliä pelataan yhtäaikaisesti, koska eri vaiheissa ei ole interaktiota. Päivävaiheessa kehitetään majataloa. Ostamalla tai palkkaamalla, jos on sopiva asia on jo majatalossa, työvoimaa tai tuotteita majatalo kehittyy. Yövaiheessa vierailijat tulevat ja tuovat tuloja majataloon. Jos vierailija tykkää jostain esim viihteestä, hän jää pitemmäksi aikaa vierailulle. 'Tilin laskeminen' vaiheessa kerätään tulot, joilla kehitetään lisää majataloa. Kierroksen lopussa vierailijat poistuvat ellei heille ole tarjota mistä tykksäävät. Peli päättyy kun kierroksen lopussa jollain pelaajalla on 20 tai enemmän kolikkoa. Eniten kolikoita kerännyt on voittaja. Peliä jatketaan tasapelin sattuessa, kunnes yksiselitteinen voittaja on saatu selville.

Älyttömän päheet kolikot. Kuva: Timo Lindi

Dirty Deeds lisäosa tuo 'siitäs-sait' kortit ja uuden vaiheen peliin, jossa interaktiot tapahtuu. Games of Chance tuo nopat, joita käytätetään lisäosan korttien toiminnoissa. Pelissä on myös yhteistyövariantti, jota en ole kokeillut.

Pelin kuvitus on pääosin onnistunutta ja teeman mukaista. Joissa korteissa ei ihan ole onnistuttu. Eräissä tapauksissa ei ole epäilystä mihin osaan ihmistä taiteilija on viehtynyt. En suosittele teeman takia pelaajille, jotka näkemästään saattavat hermostua. Sääntölehtinen on lyhyt, selkeästi totetutettu ja nätti, mutta jättää hieman liian paljon epäselvyyksiä netistä haettavaksi.

Peliajaksi on merkitty 20 - 30min ja 1 - 6 pelaajaa. Peli on nopea pelata, kun konsepti tulee tutuksi. Peli nojautuu aika paljon korttituuriin, joten tiukkoille analyysiveikkoille tämä ei oikein sovi. Ilman Dirty Deeds lisäosaa peli on monen pelaajan pasianssi ja lisäosan kanssa varsin häijy peli.

Korttikunings tykkää pelistä vaikka pieniä puutteita oli. Kuuluu pelikategoriassa pelaan, jos joku pyytää tai fillerinä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cafe Boardgame Helsinki - pikaraportti

Kävin pikaisesti kurkkaamassa millainen paikka uuden uutukainen Cafe Boardgame on. Valitettavasti henkilökohtaiset kiireet esti nauttia paikan antimista ja erityisesti peleistä. Juttelin hetken paikkaa pyörittävien Henrin ja Anne-Marin kanssa.

Cafe Boardgame sijaitsee Helsingisssä Eerikinkatu 14 sisäpihalla. Se on toinen lautapelikahvila Suomessa. Taustalla on samoja henkilöitä kuin mitä Tampereen Tarvernalla on. Kahvila on 50 paikkainen eli hieman isompi kuin Taverna. Pelipöytiä on useampaa kokoa alkaen kahden pelaajan pöydistä. Isoin pöytä vetää jopa kymmenen henkeä.

Pelikokoelman koko kirjoitushetkellä BGG:ssä olevan listan mukaan on 117 peliä. Siellä on pelejä klassikoista moderneihin klassikoihin aina tuliteriin peleihin. Mainittakoon shakki, Cosmic Encounter ja Brass: Lancashire. Kokoelma kasvaa, mutta joku raja pitää kokoelman koolle pitää laittaa. "Liian isosta kokoelmasta voi olla hankala löytää sopivaa peliä", Henri pohtii. Pelien esillelaitto on hienosti tehty. H…

Sata sanaa pelistä - Hokkaido

Hokkaido on Kalle Malminojan suunnittelema korttipeli, jossa pelaajat laajentavat omaa karttaa. Pelissä jakautuu kahteen vaiheeseen, joissa molemmissa kuusi kierrosta.  Kierroksen aikana pelaajat valitsevat yhtäaikaisesti kortin ja loput kortit annetaan viereiselle pelaajalle joko myötä- tai vastapäivään. Valittu kortti sijoitetaan omalle kartalle rakennussääntöjen mukaan. Näitä on mm. vuoristo  jatkuu vertikaalimaisesti ja vettä ei saa piilottaa. Jos uudessa kortissa on tuotantolaitos, sijoitetaan siihen vastaava kuutio. Pelin aikana kuutiota voi käyttää maanmuokkaukseen. Pelin lopussa voi kuutiota sijoittaa tehtaisiin tuomaan pisteitä. Maa-alueet pisteytetään ja ‘suurimmista kaupungeista pienimmästä’ saa pisteitä. Hokkaido on jatkoa Honshu pelille. Mekaniikassa paljon samaa, mutta uuttakin on. Draftaus on tämän pelin suola.

Sata sanaa pelistä - Photosynthesis

Photosynthesis on abstrakti strategiapeli kahdesta neljään pelaajalle. Pelaajat saavat valopisteitäkasvattamistaan puista, jos ne saavat valoa pisteytysvaiheessa. Valopisteillä pelaajat voivat ostaa, kylvää, kasvattaa ja pisteyttää puita. Mitä isompi puu sitä enemmän valopisteitä. Toisaalta mitä isompi puu, sitä pitempi varjo estämässä pienempiä puita saamasta valopisteitä. Kierroksesta toiseen valo tulee eri suunnasta. Elinkaarensa lopussa puun voi pisteyttää, josta saa voittopisteitä riippuen kasvupaikasta.


Photosynthesis on hyvin sujuva ja selkeä peli. Säännöt oppii helposti. Pelikomponentit on kauniita ja teeman mukaisia. Kolmiulotteiset puutokenit on kruunu pelille. Pelissä riittää pohdittavaa ja ajoitukset toiminnoille on keskiössä. Kaunein ja komein puu pitää pisteyttää - kaunis metsä ei tuota voittopisteitä.