Siirry pääsisältöön

Korttikuninkaan vuosi 2017

Vuosi 2017 meni. Minulle mennyt vuosi oli varsin rikas pelillisesti, vaikka enemmän olisi voinut pelata. Vuoden isoin juttu oli rohkaistua aloitta tämän blogin kirjoittaminen.

Tilastoa

Pelikertoja : 293
Eri pelejä : 174
Eniten pelattut : Red7 (9) , Bang: The Dice Game (8) ja Too Many Bones (6)

Vuoden 2017 tavoiteena oli pelata vähintään 100 eri peliä. Tämä tavoite toteutui jossain vaiheessa heinäkuuta.

Korttikuninkaan valintoja


Vuonna 2017 ilmestyi markkinoille valtavasti uusia pelejä. Monia halusin, mutta vain murto-osan julkaistuista peleistä päätyi kokoelmaan. Vuoden loppu näytti pelihankintojen osalta menevän  raskaammaksi. Pelilaatikot olivat painavia ja isoja. Pelit itsessään olivat raskaita ja pitkäkestoisia. Muutama kevyt tuli hankittua täydennykseksi.

Korttikuninkaan Valinnat 2017  (KKV17) ei ole suositusjärjestys eikä paremmuusjärjestys. KKV17 on pieni lista vuonna 2017 julkaistuista peleistä, joita hankin pelikokoelmaan. KKV17 listalla on pelejä, joilla on ollut voimakas vaikutus minuun. 

Too Many BonesPelaajien tavoitteena on ohjata valitsemansa hahmo kohtaamaan aluetta terrisoivaa tyranni. Tämä pitää tapahtua tietyn ajan sisällä. Too Many Bones on roolipeli, jossa hahmot kehittyy seikkailu kohtaisesti kehittämällä noppavalikoimaa. Siinä missä perinteiset roolipelit käyttävät muutamaa noppaa määrittelemään onnistuuko taito, Too Many Bones käyttää jokaista taitoa kohden omaa noppaa. Yksi seikkailu kestää 8 - 12 taistelua. Onnistuneen taistelun jälkeen hahmoa kehitetään palkkioksi saatujen harjoittelupisteiden avulla. Hahmon kehitystä tukee myös palkkioksi saadut tavarat ja aarteen. Aarteet on lukkojen takana ja lukkojen aukaisuun on oma pieni peli. Seikkailun aikana voi joutua kaksintaisteluun, joka totetutaan minipelinä tikan heiton hengessä.

Too Many Bones pelin komponentit on erittäin laadukkaita ja kestäviä. Sankareita, hirviöitä ja elämäpisteitä varten on pelimerkit. Pelin kortit ja lomakkeet on painettu PVC muoville. Hahmolomakkeet -eikun - hahmomatot on kuin hiirimattoja, joissa on reietyt paikat nopille. Laatua hieman himmentää paikoin tumma väritys, joka haittaa lukemista hämärissä olosuhteissa. Tämä pelin voi hankkia ainoastaan Chip Theory Gamesin verkkokaupasta. Onneksi heillä on eurooppalainen toimittaja loiventamassa kustannuksia.

Peliin saa lisäosina kolme eri lisähahmoa alkuperäisen neljän kaveriksi. Itsenäinen lisäosa Too Many Bones: Undertow on tulossa. Too Many Bones: Age of Tyrannyt lisäosa tulossa. Too Bones: 40 day in Dealore kampanja on myös tulossa. Pelattava ei lopu.

Twilight Imperium 4th edition


Kun Fantasy Flight Games ilmoitti 4. version julkaisusta, tein välittömästi varauksen pelille. Tämä peli on ollut hankintalistalla pitkään. Ehkä peliajan pituus oli ollut esteenä hankinalle. Marraskuussa 2017 tämä järkäle saapui kotiin. Galaktisen mittakaavan peli, jossa pelaajat kamppailevat sotilaalisesta voimasta, poliittisesta vallasta ja taloudellisesta tehokkuudesta.

TI4 on vielä pelaamatta. Hypistelty ja sääntöjä on opeteltu. Pian paikallinen galaksi saa kuhinaa .

This War of Mine


Pääosissa pelejä hahmojen ominaisuudet on positiivisia tai 'mahtavia' (voima, ketteryys tai karsima). This War of Mine pelissa ominaisuudet on synkkiä: nälkä, nääntyminen, kurjuus, kylmyys ja haavat. Mitä muuta voisi odotta piiritetyssä kaupungissa, jossa kaikki on uhkaa.

Pelin tavoitteena on pitää alkuperäisistä hahmoista hengissa pelin loppun asti. Tämä ei ole helppoa.

Luin erään arvion tästä pelistä. Arvion kirjoittaja on kokenut sodan piirittämän kaupungin. Kirjoitettu peliarvio on väkevin peliarvio, jonka olen koskaan lukenut.  

Clank! In! Space!


Jos osaat pelata Dominion peliä, osaat pelata tätä lähes välittömästi. Pelin tavoitteena on hakea artifakti Lord Eradikuksen avaarusaluksesta ja päästä sieltä hengissä pois. Tässä pakanrakennuspelissä 2-4 pelaajaa kulkevat läpi aluksen ensin hakkeroiden turvajärjestelmän ja vältellen Lord Eradikuksen kätyreitä. Vuoron aikana pelaajat voivat hankkia uusia kortteja ja tavaroita tehostamaan kulkemistaan aluksessa. Liikkuminen aiheuttaa ääntä - Clank!. Kun kolisee, omia kuutiota lisätään Clank-alueelle. Kun esille nousee sopiva kortti, kaikki kuutiot laitetaan pussiin. Pelin vaiheesta riippuen 2-5 kuutiota nostetaan pussista. Jos kuutio on musta, voidaan huokaista hetkesi helpotuksesta. Jos kuutio on hahmon värinen, hahmo menettää elämäpisteitä. Punainen kuutio aiheuttaa kaikille hengissä oleville hahmoille vahinkoa. Eikä tässä vielä kaikki. Kun pelaaja pääsee pois aluksesta tai tulee kukistetuksi, hän vuorollaan nostaa kuutiota pussita. Näin ruuvi kiristyy entisestään aluksessa olevien hahmojen kohdalla. Kun kaikki ovat ulkona aluksesta tai kukistuneet, lasketaan pisteet. Eniten pisteitä kerännyt on voittaja.

Peli on helppo omaksua. Modulaarinen pelilauta tuo pelikerroille vaihtelevuutta. Pelissä on riittävästi kortteja ettei heti kyllästy. Tämä peli on tämä listan kevein. 

Massive Darkness


Massive Darkness on puhdasverinen ameritrahs peli. Hankkimani versio on kickstarter versio, jossa mukana kolme pientä lisäosaa. Lisäksi iso Lightbringer lisäosa tuo lisää skenaariota, karttapaloja ja monstereita. Toisin sanoen tämä kokonaisuus on 16 skenaarion jättimäinen luolakoluaminen.

Peliä voi pelata kampanjan tai yksittäisinä seikkailuina. Kampanjamoodissa seikkailusta toiseen hahmon tavarat ja taidos säilyy. Pelaajat ohjaavat hahmoa ja hahmolla on oma suositeltu luokka, jota ei ole pakko valita. Omalla tavalla on hauskaa viedä Arnoldin näköinen taistelija velhon kyvyllä luolaan. Pelin nimi on vihje pimeydestä, joka on keskeisessä roolissa tässä pelissä. Hahmoilla on kykyja, jotka toimivat kun ollaan pimeässä paikassa. Tästä seuraa, että sijoittelulle tulee iso merkitys. Hahmot etsivät aarteita, taistelevat vihollisia vastaan, täyttävä tehtävien tavoitteta ja kehittävät taitojaan. Vihollisia ilmestyy kentälle ovia avatessa ja kierroksen lopussa olevan tapahtuman perusteella. Skenaario voi määritellä omia pahis yhdistelmiä. Peli ei ole kovin monimutkainen. Haastetta tulee varsinkin kun vihuja on paljon vastassa.

Tämä peli voi olla minulla se Pandoran lipas miniatyyrien maalailuille.

Vuoden pelikokemus

Minulle ne ovat olleet Litsan pelikerhon peli-illat tiistaisin. Se on todellisuuspakoa todellisuudesta muutamaksi tunniksi hyvin pelikavereiden kanssa. Tämä on tasapainottanut arkea, opiskelua ja työtekoa.

Adreraline peliä Litsan pelikerhossa.


Alkuvuodesta 2017 kova juttu oli myös Pandemic Legacy Season One kampanjan päätös. Muita mainitsemisen arvoisia pelikokemuksia on mm. Lautapelaamaan tapahtuma, kotona järjestetyt peli-illat, muutama Kickstarter hypetys ja pelikerrat vaimon kanssa.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Wizard - sääntölyhennelmä

Pelin kuvaus ja tavoite Wizard on tikkipeli, jossa pelataan useita kierroksia riippuen pelaajamäärästä (3-6 pelaajaa). Ennen kortien pelaamistä pelaajat tekevät tarjouksen kuinka monta tikkiä pelaaja voittaa kierroksen aikana. Kierroksen lopussa pelaajat saavat pisteitä saaduista tikeistä. Miinus pisteitä saa, jos asetettu tarjous ei totetutunut. Bonuspisteitä saa, jos tarjous toteutui. Peli koostuu useasta kierroksesta, joissa pelaajille jaettavien korttien määrä kasvaa kierroksesta toiseen. Ensimmäisellä yksi kortti, toisella kaksi kortia jne. Viimeisellä kierroksella jaetaan kaikki kortit. Jakamattomat kortit jätetään pinoksi kuvapuoli alaspäin. Alkuvalmistelut Yksi pelaajista valitaan luottomieheksi, jonka tehtävä on olla kirjuri ja jakaa kortit.  Korteista Kortteja on 60 kappaletta, jotka jakautuvat maittain Ihmiset (sininen) Kääpiöt (punainen) Haltiat (vihreä) Jätit (keltainen) Kunkin maan vahvint kortti on 13 ja heikoin 1. Lisäksi on  4 Velh

Dungeons&Dragons: Castle Ravenloft - pikasäännöt

Kuva BGG:stä Pelaajat tutkivat luolastoa Castle Ravenloftin alla ja selvittävät skenaario kohtaisen tavoiteen. Peli on yhteistyöpeli ja 1 - 5 pelaajalle. Alkuasetelmasta Valitse skenaario 'Adventure book' lehtisestä. Sekoita 'Monster', 'Encounter' ja 'Treasure' pakat. Pelaajat valitsevat sankarin. Lisäksi pelaajat ottavat sankarin figuurin ja Power kortit.  Jokaiselle pelaajalle jaetaan yksi aarrekortti, kuvapuoli ylöspäin pelaajan eteen. Ota esille kaksi 'Healing surge' laattaa. Nämä laatat ovat yhteisiä pelaajille. Laita 'Start Tile' pöydälle. Muodosta skenaarion ohjeiden mukaan luolastolaattapino. 1) Encouter deck 2) Monster deck 3) Treasure deck, 4) Dungeon tiles 6) Scenario specifics 7) Starting tile 8) Hero cards + power cards 9) Healing surges 10) Hero cards + power cards Luolastolaatat eli 'Dungeon Tiles' Luolastolaatoista muodostuu skenaarion luolasto. Laattaan on kuvattu ruudukko, jota pitk

Dale of Merchants Collection

Dale of Merchants Collection on jatkoa aiemmin ilmestyneille Dale of Merchants 1 & 2 peleille. Dale of Merchants Collection on yhteensopiva aiemmin ilmestyneiden kanssa ja tuo lisää ominaisuuksia tähän hienoon korttipeliin. Aiemmista sarjan peleistä on kirjoittanut mm. Lautapeliopas ja Pöydällä . Tarkoitukseni on esitellä Dale of Merchants Collection pelin sisältöä. Käytän tästä eteenpäin DoMC lyhennettä. DoMC oli alunperin Kickstarter kampanja ilman scretch goaleja. Toisin sanoen, jälleenmyynti versio on saman kuin Kickstart versio. DoMC on saatavilla hyvin varustelluissa lautapelikaupoissa. Pelilaatikko on hyvin suunniteltu. Sen sisälle sopii kaikki aiemmat DoM pelit korttisuojitettuina. Mukana on organisointia varten kuvitetut ja nimetyt jakajat. Minun aiempi DoM kokoelma oli epämääräisessä pahvilaatikossa hujan hajan. Nyt olen tyytyväinen kun kaikki on yhdessä siistissä pelilaatikossa. Laatikossa on tilaa on vielä tulevalle Dale of Merchants 3 lisäosalle, josta on vahva