Siirry pääsisältöön

Korttikuninkaan vuosi 2017

Vuosi 2017 meni. Minulle mennyt vuosi oli varsin rikas pelillisesti, vaikka enemmän olisi voinut pelata. Vuoden isoin juttu oli rohkaistua aloitta tämän blogin kirjoittaminen.

Tilastoa

Pelikertoja : 293
Eri pelejä : 174
Eniten pelattut : Red7 (9) , Bang: The Dice Game (8) ja Too Many Bones (6)

Vuoden 2017 tavoiteena oli pelata vähintään 100 eri peliä. Tämä tavoite toteutui jossain vaiheessa heinäkuuta.

Korttikuninkaan valintoja


Vuonna 2017 ilmestyi markkinoille valtavasti uusia pelejä. Monia halusin, mutta vain murto-osan julkaistuista peleistä päätyi kokoelmaan. Vuoden loppu näytti pelihankintojen osalta menevän  raskaammaksi. Pelilaatikot olivat painavia ja isoja. Pelit itsessään olivat raskaita ja pitkäkestoisia. Muutama kevyt tuli hankittua täydennykseksi.

Korttikuninkaan Valinnat 2017  (KKV17) ei ole suositusjärjestys eikä paremmuusjärjestys. KKV17 on pieni lista vuonna 2017 julkaistuista peleistä, joita hankin pelikokoelmaan. KKV17 listalla on pelejä, joilla on ollut voimakas vaikutus minuun. 

Too Many BonesPelaajien tavoitteena on ohjata valitsemansa hahmo kohtaamaan aluetta terrisoivaa tyranni. Tämä pitää tapahtua tietyn ajan sisällä. Too Many Bones on roolipeli, jossa hahmot kehittyy seikkailu kohtaisesti kehittämällä noppavalikoimaa. Siinä missä perinteiset roolipelit käyttävät muutamaa noppaa määrittelemään onnistuuko taito, Too Many Bones käyttää jokaista taitoa kohden omaa noppaa. Yksi seikkailu kestää 8 - 12 taistelua. Onnistuneen taistelun jälkeen hahmoa kehitetään palkkioksi saatujen harjoittelupisteiden avulla. Hahmon kehitystä tukee myös palkkioksi saadut tavarat ja aarteen. Aarteet on lukkojen takana ja lukkojen aukaisuun on oma pieni peli. Seikkailun aikana voi joutua kaksintaisteluun, joka totetutaan minipelinä tikan heiton hengessä.

Too Many Bones pelin komponentit on erittäin laadukkaita ja kestäviä. Sankareita, hirviöitä ja elämäpisteitä varten on pelimerkit. Pelin kortit ja lomakkeet on painettu PVC muoville. Hahmolomakkeet -eikun - hahmomatot on kuin hiirimattoja, joissa on reietyt paikat nopille. Laatua hieman himmentää paikoin tumma väritys, joka haittaa lukemista hämärissä olosuhteissa. Tämä pelin voi hankkia ainoastaan Chip Theory Gamesin verkkokaupasta. Onneksi heillä on eurooppalainen toimittaja loiventamassa kustannuksia.

Peliin saa lisäosina kolme eri lisähahmoa alkuperäisen neljän kaveriksi. Itsenäinen lisäosa Too Many Bones: Undertow on tulossa. Too Many Bones: Age of Tyrannyt lisäosa tulossa. Too Bones: 40 day in Dealore kampanja on myös tulossa. Pelattava ei lopu.

Twilight Imperium 4th edition


Kun Fantasy Flight Games ilmoitti 4. version julkaisusta, tein välittömästi varauksen pelille. Tämä peli on ollut hankintalistalla pitkään. Ehkä peliajan pituus oli ollut esteenä hankinalle. Marraskuussa 2017 tämä järkäle saapui kotiin. Galaktisen mittakaavan peli, jossa pelaajat kamppailevat sotilaalisesta voimasta, poliittisesta vallasta ja taloudellisesta tehokkuudesta.

TI4 on vielä pelaamatta. Hypistelty ja sääntöjä on opeteltu. Pian paikallinen galaksi saa kuhinaa .

This War of Mine


Pääosissa pelejä hahmojen ominaisuudet on positiivisia tai 'mahtavia' (voima, ketteryys tai karsima). This War of Mine pelissa ominaisuudet on synkkiä: nälkä, nääntyminen, kurjuus, kylmyys ja haavat. Mitä muuta voisi odotta piiritetyssä kaupungissa, jossa kaikki on uhkaa.

Pelin tavoitteena on pitää alkuperäisistä hahmoista hengissa pelin loppun asti. Tämä ei ole helppoa.

Luin erään arvion tästä pelistä. Arvion kirjoittaja on kokenut sodan piirittämän kaupungin. Kirjoitettu peliarvio on väkevin peliarvio, jonka olen koskaan lukenut.  

Clank! In! Space!


Jos osaat pelata Dominion peliä, osaat pelata tätä lähes välittömästi. Pelin tavoitteena on hakea artifakti Lord Eradikuksen avaarusaluksesta ja päästä sieltä hengissä pois. Tässä pakanrakennuspelissä 2-4 pelaajaa kulkevat läpi aluksen ensin hakkeroiden turvajärjestelmän ja vältellen Lord Eradikuksen kätyreitä. Vuoron aikana pelaajat voivat hankkia uusia kortteja ja tavaroita tehostamaan kulkemistaan aluksessa. Liikkuminen aiheuttaa ääntä - Clank!. Kun kolisee, omia kuutiota lisätään Clank-alueelle. Kun esille nousee sopiva kortti, kaikki kuutiot laitetaan pussiin. Pelin vaiheesta riippuen 2-5 kuutiota nostetaan pussista. Jos kuutio on musta, voidaan huokaista hetkesi helpotuksesta. Jos kuutio on hahmon värinen, hahmo menettää elämäpisteitä. Punainen kuutio aiheuttaa kaikille hengissä oleville hahmoille vahinkoa. Eikä tässä vielä kaikki. Kun pelaaja pääsee pois aluksesta tai tulee kukistetuksi, hän vuorollaan nostaa kuutiota pussita. Näin ruuvi kiristyy entisestään aluksessa olevien hahmojen kohdalla. Kun kaikki ovat ulkona aluksesta tai kukistuneet, lasketaan pisteet. Eniten pisteitä kerännyt on voittaja.

Peli on helppo omaksua. Modulaarinen pelilauta tuo pelikerroille vaihtelevuutta. Pelissä on riittävästi kortteja ettei heti kyllästy. Tämä peli on tämä listan kevein. 

Massive Darkness


Massive Darkness on puhdasverinen ameritrahs peli. Hankkimani versio on kickstarter versio, jossa mukana kolme pientä lisäosaa. Lisäksi iso Lightbringer lisäosa tuo lisää skenaariota, karttapaloja ja monstereita. Toisin sanoen tämä kokonaisuus on 16 skenaarion jättimäinen luolakoluaminen.

Peliä voi pelata kampanjan tai yksittäisinä seikkailuina. Kampanjamoodissa seikkailusta toiseen hahmon tavarat ja taidos säilyy. Pelaajat ohjaavat hahmoa ja hahmolla on oma suositeltu luokka, jota ei ole pakko valita. Omalla tavalla on hauskaa viedä Arnoldin näköinen taistelija velhon kyvyllä luolaan. Pelin nimi on vihje pimeydestä, joka on keskeisessä roolissa tässä pelissä. Hahmoilla on kykyja, jotka toimivat kun ollaan pimeässä paikassa. Tästä seuraa, että sijoittelulle tulee iso merkitys. Hahmot etsivät aarteita, taistelevat vihollisia vastaan, täyttävä tehtävien tavoitteta ja kehittävät taitojaan. Vihollisia ilmestyy kentälle ovia avatessa ja kierroksen lopussa olevan tapahtuman perusteella. Skenaario voi määritellä omia pahis yhdistelmiä. Peli ei ole kovin monimutkainen. Haastetta tulee varsinkin kun vihuja on paljon vastassa.

Tämä peli voi olla minulla se Pandoran lipas miniatyyrien maalailuille.

Vuoden pelikokemus

Minulle ne ovat olleet Litsan pelikerhon peli-illat tiistaisin. Se on todellisuuspakoa todellisuudesta muutamaksi tunniksi hyvin pelikavereiden kanssa. Tämä on tasapainottanut arkea, opiskelua ja työtekoa.

Adreraline peliä Litsan pelikerhossa.


Alkuvuodesta 2017 kova juttu oli myös Pandemic Legacy Season One kampanjan päätös. Muita mainitsemisen arvoisia pelikokemuksia on mm. Lautapelaamaan tapahtuma, kotona järjestetyt peli-illat, muutama Kickstarter hypetys ja pelikerrat vaimon kanssa.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cafe Boardgame Helsinki - pikaraportti

Kävin pikaisesti kurkkaamassa millainen paikka uuden uutukainen Cafe Boardgame on. Valitettavasti henkilökohtaiset kiireet esti nauttia paikan antimista ja erityisesti peleistä. Juttelin hetken paikkaa pyörittävien Henrin ja Anne-Marin kanssa.

Cafe Boardgame sijaitsee Helsingisssä Eerikinkatu 14 sisäpihalla. Se on toinen lautapelikahvila Suomessa. Taustalla on samoja henkilöitä kuin mitä Tampereen Tarvernalla on. Kahvila on 50 paikkainen eli hieman isompi kuin Taverna. Pelipöytiä on useampaa kokoa alkaen kahden pelaajan pöydistä. Isoin pöytä vetää jopa kymmenen henkeä.

Pelikokoelman koko kirjoitushetkellä BGG:ssä olevan listan mukaan on 117 peliä. Siellä on pelejä klassikoista moderneihin klassikoihin aina tuliteriin peleihin. Mainittakoon shakki, Cosmic Encounter ja Brass: Lancashire. Kokoelma kasvaa, mutta joku raja pitää kokoelman koolle pitää laittaa. "Liian isosta kokoelmasta voi olla hankala löytää sopivaa peliä", Henri pohtii. Pelien esillelaitto on hienosti tehty. H…

Sata sanaa pelistä - Hokkaido

Hokkaido on Kalle Malminojan suunnittelema korttipeli, jossa pelaajat laajentavat omaa karttaa. Pelissä jakautuu kahteen vaiheeseen, joissa molemmissa kuusi kierrosta.  Kierroksen aikana pelaajat valitsevat yhtäaikaisesti kortin ja loput kortit annetaan viereiselle pelaajalle joko myötä- tai vastapäivään. Valittu kortti sijoitetaan omalle kartalle rakennussääntöjen mukaan. Näitä on mm. vuoristo  jatkuu vertikaalimaisesti ja vettä ei saa piilottaa. Jos uudessa kortissa on tuotantolaitos, sijoitetaan siihen vastaava kuutio. Pelin aikana kuutiota voi käyttää maanmuokkaukseen. Pelin lopussa voi kuutiota sijoittaa tehtaisiin tuomaan pisteitä. Maa-alueet pisteytetään ja ‘suurimmista kaupungeista pienimmästä’ saa pisteitä. Hokkaido on jatkoa Honshu pelille. Mekaniikassa paljon samaa, mutta uuttakin on. Draftaus on tämän pelin suola.

Sata sanaa pelistä - Photosynthesis

Photosynthesis on abstrakti strategiapeli kahdesta neljään pelaajalle. Pelaajat saavat valopisteitäkasvattamistaan puista, jos ne saavat valoa pisteytysvaiheessa. Valopisteillä pelaajat voivat ostaa, kylvää, kasvattaa ja pisteyttää puita. Mitä isompi puu sitä enemmän valopisteitä. Toisaalta mitä isompi puu, sitä pitempi varjo estämässä pienempiä puita saamasta valopisteitä. Kierroksesta toiseen valo tulee eri suunnasta. Elinkaarensa lopussa puun voi pisteyttää, josta saa voittopisteitä riippuen kasvupaikasta.


Photosynthesis on hyvin sujuva ja selkeä peli. Säännöt oppii helposti. Pelikomponentit on kauniita ja teeman mukaisia. Kolmiulotteiset puutokenit on kruunu pelille. Pelissä riittää pohdittavaa ja ajoitukset toiminnoille on keskiössä. Kaunein ja komein puu pitää pisteyttää - kaunis metsä ei tuota voittopisteitä.