Siirry pääsisältöön

Näppäryyspelit - tärisevien käsien tuskaa

Näppäryyspelit on minulle hankala paikka. Motoriikka ei ole niitä parhaimpia ja kädet alkaa täristä keskittyessä suoritukseen. Todellisuuspaon viiden suora jutussa käsiteltiin lasten sorminäppäryyspelejä. Myönnän, että pyrin välttelemään sorminäppäryyspelejä. Viiden suorassa oli Roskis peli ainoa, jota olen pelannut. Siitä jäi hyvä maku suuhun. Varmasti lapset on enemmän innoissaan näppäryyspeleistä.


Omassa kokoelmassani on muutama näppäryyspeli. Niitä on tullut hankittua käytettynä ja alelaarista. Alla nostan esille mieleisimmät kaksi peliä.


Bamboleo

Tämän muistaakseni hommasin Tokmannin alelaarista kympillä. Pelissä erikokoisia puupalasia laitetaan pyöreälle vanerilevylle. Levy nostetaan tolpan päässä olevan korkkipallon päälle tasapainoon. Levyn tasapainoon laitto on itsessään suoritus. Tämän jälkeen pelaajat ottavat puupalasia vuoronperään. Kun levyn tasapaino järkkyy, kaikki palat on otettu tai kaikki passaavat, erä päättyy. Pisteitä saa kerätyistä paloista. Se, joka sai levyn epätasapainoon menettää pisteitä. Eniten pisteitä kerännyt voittaa.


Bamboleo on kohtuullinen näppäryyspeli, jossa levyn tulevan tasapainon arviointi on haasteena. Korkkipallo ja levy ovat riittävän karkeita, että levy voi olla melkoisen vinossa ennen kuin romahtaa. Peliin voi säätää vaikka millaisia sääntöjä.


Bandu

Tässä pelissä on varsin monta variaatiota mukana tulevassa sääntövihkosessa. Yhteistä kaikille tarkoituksena on rakentaa eri muotoisista puupaloista mahdollisimma korkea rakennelma. Joissain säännöissä voittaja on se, joka laittoi viimeisen palan rakennelmaan. Toisessa sääntövariaatiossa pelaaja antaa vuoronsa lopussa puupalan seuraavalle, jonka on laitettava rakennelmaan. Tai kaikki rakentaa omaa tornia.


Tämäkin on sääntövariaatioiden koristama peli, jossa hauskuus on katsellessa jonkun yritystä hallita tärinää ja laittaa palaa huojuvaan torniin.


Jälkipuhetta

Onko aikuiseen makuun hyviä näppäryyspelejä olemassa? Ehkä neppailupelit kuten Flick'em Up tai PitchCar on tähän sopivia pelejä. Galaxy Trucker ja Mondo vaatii nopeutta ja hahmotuskykyä. Nekin voisi sopia tähän sarjaan, mutta eivät ole varsinaisesti näppäryyspelejä. Catacombs neppailuseikkalun olen nähnyt pöydällä, joka voisi kiinnostaa kokeilla.


Joiden pelin komponentit aiheuttaa tuskaa sorminäppäryydelle. Terraforming Mars pelin kuutiot on hieman liian liukkaita. Forge War pelin tehtävän etenemistä osoittava kuutio on aivan liian pieni ja kevyt. Näpertelyä, sanon minä. Ei haittaa toistaiseksi.


Extreme Bandu&Bamboleo: keikkuvalle Bamboleon laudalle rakennetaan Bandu torni.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Wizard - sääntölyhennelmä

Pelin kuvaus ja tavoite Wizard on tikkipeli, jossa pelataan useita kierroksia riippuen pelaajamäärästä (3-6 pelaajaa). Ennen kortien pelaamistä pelaajat tekevät tarjouksen kuinka monta tikkiä pelaaja voittaa kierroksen aikana. Kierroksen lopussa pelaajat saavat pisteitä saaduista tikeistä. Miinus pisteitä saa, jos asetettu tarjous ei totetutunut. Bonuspisteitä saa, jos tarjous toteutui. Peli koostuu useasta kierroksesta, joissa pelaajille jaettavien korttien määrä kasvaa kierroksesta toiseen. Ensimmäisellä yksi kortti, toisella kaksi kortia jne. Viimeisellä kierroksella jaetaan kaikki kortit. Jakamattomat kortit jätetään pinoksi kuvapuoli alaspäin. Alkuvalmistelut Yksi pelaajista valitaan luottomieheksi, jonka tehtävä on olla kirjuri ja jakaa kortit.  Korteista Kortteja on 60 kappaletta, jotka jakautuvat maittain Ihmiset (sininen) Kääpiöt (punainen) Haltiat (vihreä) Jätit (keltainen) Kunkin maan vahvint kortti on 13 ja heikoin 1. Lisäksi on  4 Velh

Dungeons&Dragons: Castle Ravenloft - pikasäännöt

Kuva BGG:stä Pelaajat tutkivat luolastoa Castle Ravenloftin alla ja selvittävät skenaario kohtaisen tavoiteen. Peli on yhteistyöpeli ja 1 - 5 pelaajalle. Alkuasetelmasta Valitse skenaario 'Adventure book' lehtisestä. Sekoita 'Monster', 'Encounter' ja 'Treasure' pakat. Pelaajat valitsevat sankarin. Lisäksi pelaajat ottavat sankarin figuurin ja Power kortit.  Jokaiselle pelaajalle jaetaan yksi aarrekortti, kuvapuoli ylöspäin pelaajan eteen. Ota esille kaksi 'Healing surge' laattaa. Nämä laatat ovat yhteisiä pelaajille. Laita 'Start Tile' pöydälle. Muodosta skenaarion ohjeiden mukaan luolastolaattapino. 1) Encouter deck 2) Monster deck 3) Treasure deck, 4) Dungeon tiles 6) Scenario specifics 7) Starting tile 8) Hero cards + power cards 9) Healing surges 10) Hero cards + power cards Luolastolaatat eli 'Dungeon Tiles' Luolastolaatoista muodostuu skenaarion luolasto. Laattaan on kuvattu ruudukko, jota pitk

Korttikuninkaan kooma

On aika aktivoitua, on aika jälleen kirjoittaa. Tämä v***n koronavirus aiheutti lähes täydellisen kirjoituskooman. Tähän koomaan syynä on ammattini hoitajana ja yllättävän syvä huoli tulevaisuudesta. Peli-illat kuihtui kokoon. Edes 20x20 haaste innostanut. Kevät meni lähinnä uppoutuen digitaaliseen maailmaan. Ei kannata syvässä huolen alhossa lojua - vaan pitää aktivoitua. Litsan pelikerhon peli-illat alkoivat syyskuussa pyöriä uudestaan. Kesällä Saartojen kanssa pelailtiin heidän kotona korvike-Litsassa. Korvike-Litsa oli oikein piristävää. Muutaman pienen peli-illan järjestin kesän aikana.   Lautapelailua on ollut aivan liian vähän. Otetaan muutama poiminto vähäisistä peleistä mitä on tullut pelattua kesän aikana. Undaunted: Normandy Pikkuhiljaa on taistelut edenneet Normandiassa. Pelikaverin kanssa olemme todenneet pelin olevan hyvä peli. Pakanrakennus ja -trimmaus Undaunted: Normandyssä toimii loistavasti. Tunnelma pelin aikana on todella kutkuttava: mitä vastustaja saa seuraavalla