Näppäryyspelit - tärisevien käsien tuskaa

Näppäryyspelit on minulle hankala paikka. Motoriikka ei ole niitä parhaimpia ja kädet alkaa täristä keskittyessä suoritukseen. Todellisuuspaon viiden suora jutussa käsiteltiin lasten sorminäppäryyspelejä. Myönnän, että pyrin välttelemään sorminäppäryyspelejä. Viiden suorassa oli Roskis peli ainoa, jota olen pelannut. Siitä jäi hyvä maku suuhun. Varmasti lapset on enemmän innoissaan näppäryyspeleistä.


Omassa kokoelmassani on muutama näppäryyspeli. Niitä on tullut hankittua käytettynä ja alelaarista. Alla nostan esille mieleisimmät kaksi peliä.


Bamboleo

Tämän muistaakseni hommasin Tokmannin alelaarista kympillä. Pelissä erikokoisia puupalasia laitetaan pyöreälle vanerilevylle. Levy nostetaan tolpan päässä olevan korkkipallon päälle tasapainoon. Levyn tasapainoon laitto on itsessään suoritus. Tämän jälkeen pelaajat ottavat puupalasia vuoronperään. Kun levyn tasapaino järkkyy, kaikki palat on otettu tai kaikki passaavat, erä päättyy. Pisteitä saa kerätyistä paloista. Se, joka sai levyn epätasapainoon menettää pisteitä. Eniten pisteitä kerännyt voittaa.


Bamboleo on kohtuullinen näppäryyspeli, jossa levyn tulevan tasapainon arviointi on haasteena. Korkkipallo ja levy ovat riittävän karkeita, että levy voi olla melkoisen vinossa ennen kuin romahtaa. Peliin voi säätää vaikka millaisia sääntöjä.


Bandu

Tässä pelissä on varsin monta variaatiota mukana tulevassa sääntövihkosessa. Yhteistä kaikille tarkoituksena on rakentaa eri muotoisista puupaloista mahdollisimma korkea rakennelma. Joissain säännöissä voittaja on se, joka laittoi viimeisen palan rakennelmaan. Toisessa sääntövariaatiossa pelaaja antaa vuoronsa lopussa puupalan seuraavalle, jonka on laitettava rakennelmaan. Tai kaikki rakentaa omaa tornia.


Tämäkin on sääntövariaatioiden koristama peli, jossa hauskuus on katsellessa jonkun yritystä hallita tärinää ja laittaa palaa huojuvaan torniin.


Jälkipuhetta

Onko aikuiseen makuun hyviä näppäryyspelejä olemassa? Ehkä neppailupelit kuten Flick'em Up tai PitchCar on tähän sopivia pelejä. Galaxy Trucker ja Mondo vaatii nopeutta ja hahmotuskykyä. Nekin voisi sopia tähän sarjaan, mutta eivät ole varsinaisesti näppäryyspelejä. Catacombs neppailuseikkalun olen nähnyt pöydällä, joka voisi kiinnostaa kokeilla.


Joiden pelin komponentit aiheuttaa tuskaa sorminäppäryydelle. Terraforming Mars pelin kuutiot on hieman liian liukkaita. Forge War pelin tehtävän etenemistä osoittava kuutio on aivan liian pieni ja kevyt. Näpertelyä, sanon minä. Ei haittaa toistaiseksi.


Extreme Bandu&Bamboleo: keikkuvalle Bamboleon laudalle rakennetaan Bandu torni.Kommentit