Siirry pääsisältöön

Quarriors! - sääntötiivistelmä

Oikealla alkuperäinen laatikko. Vasemmalla lisäosanlaatikko, johon sopii myös perusosan sisältö.

Quarriors! on noppapussirakennuspeli (vrt. pakanrakennuspeli). Alussa olevilla 12 nopalla ostetaan parempia ja tehokaampia noppia (olentoja ja loitsuja). Vähän samaan tyyliin kuin Dominionissa, mutta noppavetoisesti. Nopat edustavat olentoja ja loitsuja, joita kutsutaan peliin toimimaan toisia pelaajia vastaan. Pelin tavoitteena on pitää omat hahmot hengissa seuraavan kierroksen alkuun, jolloin ne pisteytyvät. Pelaaja, joka saa ensimmäisenä riittävästi kunniapistettä on voittaja.

Quarriors! on samoilta pelisuunnitelijoilta kuin Dice Masters sarja. Siinä missä Dice Masters on kahdelle, on Quarrior! 2 - 4 pelaajalle. Quarriors! ei ole Collectible Dice Game. Peliin on saatavilla lisäosia, enemmän tai vähemmän huonosti.

Sääntötiivistelmä perustuu Quarmageddon lisäosan sääntöihin. Ero perusosan sääntöihin vähäinen, mutta selkeämpi.

Komponentit

Pelissä on kolmenlaisia kortteja ja noppia:

  • Peruskortit ja -nopat, jotka on aina pelissä. Nämä ovat avustaja-, quiddity- ja portaalikortit + nopat. Tunnettaan myös nimillä assistant, quiddity ja portal. 
  • Olentokortit ja -nopat, joita tulee peliin seitsemän erilaista. Kortissa on on kuvattu olennon ominaisuudet, hinta paljonko kaappaaminen maksaa, kunniapisteet ja olentonoppien sivut
  • Loitsukorti ja -nopat, joita tulee peliin kolme erilaista. Kortisa on kuvattu loitsun ominaisuudet, kaappaushinta ja noppasivut.
  • Kunniapisterata, johon pelaajien kunniapistemerkkillä ilmaistaan sen hetkinen pistemäärä
  • Noppapussi, josta otetaan noppia pelin aikana.


Nopan vasemmassa alareunassa on purskesymboli (*, burst). Joissakin nopissa niitä on useampia. Tämän purskeen ominaisuus on kuvattu noppaa vastaavassa kortissa. Purskeen ominaisuus tapahtuu, kun kyseinen purskesymboli tulee noppatulokseksi.

Noppasymboleista
Vasemmalla quiddity, keskellä uudelleenheitto ja oikealla nosta ja heitä.
Quiddity - pelin valuutta, joilla kutsutaan olentoja ja kaapataan olento- ja loitsunoppia.
Uudelleenheitto, tämän nopan voi heittää uudestaan
Nosta ja heitä - nosta lukumäärän mukaisesti noppia pussista ja heitä.

Alkuvalmistelut

Aseta kolme peruskorttia riviin. Aseta avustajakortille kaksi avustajanoppaa. Aseta viisi portaalinoppaa portaalikortille. Sekoita loitsukortit. Käännä kolme nimen mukaan erilaista loitsukorttia esille ja aseta ne riviin. Sekoita olentokortit.  Käännä seitsemän nimen mukaan erilaista olentokorttia ja aseta ne loitsukortien alle kahteen riviin. Aseta loitsu- ja olentokorteille vastaavat nopat. Viisi kutankin noppaa.

Anna pelaajille noppapussi, kunniapistemerkki, kahdeksan quidditynoppaa ja neljä avustajanoppaa. 

Peli on valmis alkamaan.
Pelin alkuaselmaa.


Noppien paikat ja muuta termistöä

Erämaa, noppapussi, 'aktiiviset nopat', 'valmistellut nopat', 'kulutetut nopat' ja 'käytetyt nopat'.

Useimmiten, jos haluat käyttää noppia hyödyksi, kulutat noppia. Noppien kuluttaminen tarkoittaa kulutetun nopan siirtämistä 'aktiiviset nopat' ja 'valmiit nopat' alueelta 'kulutettujen noppien' alueelle. 

Korttien ominaisuudet (kuva): hinta, kunniapisteet, noppien sivut, kyvyt ja vaikutukset.

Olento- tai loitsukortin ominaisuus voi muuttaa sääntöjä. Kortin ominaisuus

Pelin kulku

Peli jakautuu viiteen vaiheeseen:
  1. Pisteytä olennot, noppien lahtaus.
  2. Nosta, heitä ja valmistele nopat
  3. Hyökkää vihollisia vastaan.
  4. Kaappaa yksi noppa erämaasta. Ei pakollista.
  5. Noppien siirto käytettyjen noppien alueelle.
Pelivuoro siirtyy myötäpäivään.

Vaiheet tarkemmin:
Pisteytä olennot ja noppien 'lahtaus':
Jos pelaajalla on olentonoppia 'valmiit nopat' alueella, täytyy pelaajan pisteyttää ne. Loitsunoppia ei voi liittää tässä vaiheessa. Katsokaa noppaa vastaavasta kortista kunniapisteiden määrä. Siirtäkää kunniapistemerkkiä pistemäärän verran eteenpäin. Jos pelaajan pistemäärä on riittävä voittamaan peli, pelaaja voittaa välittömästi (2p 20 pistettä, 3p 15 pistettä, 4p 12 pistettä). Siirrä pisteytetty noppa (ja liitetyt loitsunopat) 'käytettyjen noppien' alueelle.

Jokaista pisteytettyä olentoa kohden voi pelaaja 'lahdata' yhden nopan. Noppa palautetaan erämaahan noppaa vastaavalle kortille. Nopan voi 'lahdata' vain 'käytettyjen noppien' alueelta.

Nosta, heitä ja valmistele nopat.
Pelaaja nostaa kuusi noppaa noppapussista ja laittaa ne 'aktiiviset nopat' alueelle. Jos pussissa ei ole riittävästi noppia, siirretään nopat 'käytetyt nopat' alueelta noppapussiin.

Pelaaja ottaa kaikki nopat 'aktiiviset nopat' alueelta ja heittää ne. 

Joillakin nopilla on välittömiä vaikutuksia, kuten uudelleen heitto tai nopan nosto. Tämä tapahtuu kun noppaa heitetään. Välitön vaikutuksen käyttö on vapaaehtoista. Nopat, joiden välitöntä vaikutusta käytetään, ei laitetta 'valmisteltujen noppien' alueelle. Ne menevät 'kulutettujen noppien' alueelle.

Loitsunopat voidaan siirtää 'valmistellut nopat' alueelle myöhempää käyttöä varten.

Olentonopat voidaan kutsua 'valmistellut nopat' alueelle maksamalla tarvittava quiddityhinta. Hinta näkyy nopan vasemmassa yläkulmassa. Olentojen kutsujen välissä voidaan käyttää ominaisuuksia. 

Hyökkää vihollisia vastaan
Laske kaikkien olentonoppien hyökkäysarvot yhteen. Pelaaja voi käyttää loitsunoppia tässä vaiheessa. 

Hyökkää jokaista vastustajaa kohti, jolla on vähintään yksi olento 'valmistellut nopat' alueella. Puolustava pelaaja voi käyttää loitsunoppia tässä vaiheessa. 

Puolustava pelaaja valitsee puolustavan olennon. Puolustava olento ottaa hyökkääjän aiheuttaman vahingon vastaan. Jos vahinko on yhtä suuri tai suurempi kuin olennot puolustusarvo, olento tuhoutuu. Ylimääräinen vahinko kohdistuu seuraavaan puolustavaan olentoon. Jos ei ole olentoa puolustamassa, ylimääräinen vahinko menee huti. 

Vahingon toteutuminen käsitellään olento kerrallaan.

Kaappaa yksi noppa erämaasta.
Käyttämättä jääneillä quidditynopilla voi ostaa yhden olento- tai loitsunopan erämaasta. Ostettu noppa sijoitetaan 'käytetyt nopat' alueelle. Tämä toiminto ei ole pakollista.

Jos erämaassa on neljä tai useampi tyhjä (ei noppia) olentokortti, peli päättyy välittömästi. Eniten pisteitä kerännyt voitta pelin.

Noppien siirto käytettyjen noppien alueelle.
Kaikki nopat 'kulutetut nopat' tai 'aktiiviset nopat' alueelta siirretään 'käytetyt nopat' alueelle. Halutessaan pelaaja voi siirtää loitsunoppia 'valmistellut nopat' alueelta 'käytetyt nopat' alueelle.

Lisää terminologiaa

Loitsunopan liittäminen (attach) tarkoittaa, että loitsunoppa on kiinni olentonopassa. Tällöin loitsunopan ominaisuus vaikuttaa olentonoppan ominaisuuksiin.

Reaktionopat (reaction) voidaan käyttää vastustajan vuoron aikana.

Immuniteetti (immunity) tarkoittaa, että ko. olentoon ei voi kohdistua mikään vastustajan loitsu. Normaali hyökkäyksen aiheuttama vahinko menee perille. Omat loitsuta ja ominaisuudet toimii.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Wizard - sääntölyhennelmä

Pelin kuvaus ja tavoite Wizard on tikkipeli, jossa pelataan useita kierroksia riippuen pelaajamäärästä (3-6 pelaajaa). Ennen kortien pelaamistä pelaajat tekevät tarjouksen kuinka monta tikkiä pelaaja voittaa kierroksen aikana. Kierroksen lopussa pelaajat saavat pisteitä saaduista tikeistä. Miinus pisteitä saa, jos asetettu tarjous ei totetutunut. Bonuspisteitä saa, jos tarjous toteutui. Peli koostuu useasta kierroksesta, joissa pelaajille jaettavien korttien määrä kasvaa kierroksesta toiseen. Ensimmäisellä yksi kortti, toisella kaksi kortia jne. Viimeisellä kierroksella jaetaan kaikki kortit. Jakamattomat kortit jätetään pinoksi kuvapuoli alaspäin. Alkuvalmistelut Yksi pelaajista valitaan luottomieheksi, jonka tehtävä on olla kirjuri ja jakaa kortit.  Korteista Kortteja on 60 kappaletta, jotka jakautuvat maittain Ihmiset (sininen) Kääpiöt (punainen) Haltiat (vihreä) Jätit (keltainen) Kunkin maan vahvint kortti on 13 ja heikoin 1. Lisäksi on  4 Velh

Dungeons&Dragons: Castle Ravenloft - pikasäännöt

Kuva BGG:stä Pelaajat tutkivat luolastoa Castle Ravenloftin alla ja selvittävät skenaario kohtaisen tavoiteen. Peli on yhteistyöpeli ja 1 - 5 pelaajalle. Alkuasetelmasta Valitse skenaario 'Adventure book' lehtisestä. Sekoita 'Monster', 'Encounter' ja 'Treasure' pakat. Pelaajat valitsevat sankarin. Lisäksi pelaajat ottavat sankarin figuurin ja Power kortit.  Jokaiselle pelaajalle jaetaan yksi aarrekortti, kuvapuoli ylöspäin pelaajan eteen. Ota esille kaksi 'Healing surge' laattaa. Nämä laatat ovat yhteisiä pelaajille. Laita 'Start Tile' pöydälle. Muodosta skenaarion ohjeiden mukaan luolastolaattapino. 1) Encouter deck 2) Monster deck 3) Treasure deck, 4) Dungeon tiles 6) Scenario specifics 7) Starting tile 8) Hero cards + power cards 9) Healing surges 10) Hero cards + power cards Luolastolaatat eli 'Dungeon Tiles' Luolastolaatoista muodostuu skenaarion luolasto. Laattaan on kuvattu ruudukko, jota pitk

Dale of Merchants Collection

Dale of Merchants Collection on jatkoa aiemmin ilmestyneille Dale of Merchants 1 & 2 peleille. Dale of Merchants Collection on yhteensopiva aiemmin ilmestyneiden kanssa ja tuo lisää ominaisuuksia tähän hienoon korttipeliin. Aiemmista sarjan peleistä on kirjoittanut mm. Lautapeliopas ja Pöydällä . Tarkoitukseni on esitellä Dale of Merchants Collection pelin sisältöä. Käytän tästä eteenpäin DoMC lyhennettä. DoMC oli alunperin Kickstarter kampanja ilman scretch goaleja. Toisin sanoen, jälleenmyynti versio on saman kuin Kickstart versio. DoMC on saatavilla hyvin varustelluissa lautapelikaupoissa. Pelilaatikko on hyvin suunniteltu. Sen sisälle sopii kaikki aiemmat DoM pelit korttisuojitettuina. Mukana on organisointia varten kuvitetut ja nimetyt jakajat. Minun aiempi DoM kokoelma oli epämääräisessä pahvilaatikossa hujan hajan. Nyt olen tyytyväinen kun kaikki on yhdessä siistissä pelilaatikossa. Laatikossa on tilaa on vielä tulevalle Dale of Merchants 3 lisäosalle, josta on vahva